Zpráva o zimě v Praze: Přes 36 tisíc noclehů pro lidi bez domova

15.05.2015 19:16

Letošní zima opět ukázala, že Praha je velmi dobře připravena pomoci lidem bez domova. Díky kvalitní síti služeb se celé období obešlo bez větší újmy na zdraví. Potřebným bylo zajištěno na 36 tisíc noclehů a sociální pracovníci uskutečnili více jak 11 tisíc kontaktů s lidmi bez přístřeší. Příslušný výbor ZHMP dnes projednal souhrnnou zprávu o zimních opatřeních pro osoby bez přístřeší.

Zpráva o zimě v Praze: Přes 36 tisíc noclehů pro lidi bez domova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Výbor pro výchovu a vzdělávání Zastupitelstva hl. m. Prahy, který plní i roli sociálního výboru, měl ve čtvrtek 14. 5. 2015 na programu projednání zprávy, která sumarizovala využití služeb, jež byly poskytovány v rámci zimních opatření osobám bez přístřeší. Hlavní město v zimním období od začátku prosince minulého roku do konce letošního března ukázalo, že velmi dobře ví, jak lidem bez domova v nevlídném čase pomoci.

„Letošní zima se dá bezesporu označit za úspěšně zvládnutou a to díky jasně nastaveným pravidlům, koordinaci pomoci s neziskovými organizacemi a léty prověřenými zkušenostmi. To jsou základní kameny, na kterých stojí i celá pražská koncepce řešení bezdomovectví,“ uvedla po jednání výboru Irena Ropková, radní pro oblast sociální politiky a školství.

Během zimních opatření byly postupně otevřeny čtyři noclehárny, v nichž bylo poskytnuto necelých 36 000 noclehů. Na jejich provozu se podílely Centrum sociálních služeb Praha, Armáda spásy, Arcidiecézní charita Praha a Naděje. Bezmála dvojnásobek pobytů, 67 000, evidují také tři denní centra. Kapacity, vyčleněné pro zimní období, se ukázaly jako dostatečné. Zároveň byla připravena i záložní řešení pro případ, že by vzrostla potřeba po otevření dalších nocleháren. Prvotní kontakt s lidmi bez domova měli na starosti sociální pracovníci v rámci denních a nočních programů. Ti uskutečnili více jak 11 000 kontaktů, dalších 2 300 hovorů proběhlo přes centrální dispečink.

„Chtěla bych tímto poděkovat všem, kdo se na přípravě i realizaci zimních opatření podíleli. Odvedli opravdu dobrou práci,“ dodala radní Ropková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …