Baudyšová: Nejlepší známkou školství je, když sami vzpomínáme na učitele, kteří nás učili

08.03.2017 15:48

Projev na 5. schůzi Senátu dne 8. března 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon):

Baudyšová: Nejlepší známkou školství je, když sami vzpomínáme na učitele, kteří nás učili
Foto: ANO
Popisek: Zuzana Baudyšová

Projednáváme předloženou novelu školského zákona, která bez velké nadsázky vytváří pro český školský systém předškolního, základního i středního vzdělávání zásadní obrat a po mnoha letech novou systémovou ekonomickou realitu. Je to především zásluha neskutečné energie paní ministryně a děkuji ji za tu energii, protože je potřebná.

Nastavení nového systému financování regionálního školství, tedy ukončení financování dle normativu na žáka u veřejných škol, je krok pro budoucí fungování celého školského systému zásadní, vytváří společně s kariérním řádem pro pedagogy a rámcovým vzdělávacím programem pomyslnou triádu školského systému ČR. Změna je důležitá. Jsem velmi ráda, že po mnoha pokusech předkládá ministerstvo školství nejen systémový krok k větší přehlednosti a předvídatelnosti v ekonomické oblasti škol, ale přichází i s vyjednaným a pro pedagogy i žáky dobrou zprávou, navýšeným rozpočtem, který, doufáme, předpokládejme, pokryje nároky nově předkládaného systému financování.

Pro české školství by bylo velmi destruktivní, kdyby systém financování byl záhy po svém zavedení zpochybněn a zásadně měněn. V rámci diskuse a následného projednávání dané novely na garančním výboru byly předloženy a poté odsouhlaseny dva pozměňující návrhy. Zachování volitelně povinné matematiky nebo cizího jazyka v rámci maturitní zkoušky je obsah i logika návrhu pochopitelná a lze s ní v zásadě souhlasit.

Důležitost novely ovšem vidím v zásadní změně financování regionálního školství, jednotlivé konkrétní nastavení bude řešeno v rámci podzákonných norem. Bohužel, tato změna a nový školský zákon neřeší kvalitu vzdělávání, osobnost učitele. Já bych si k tomu jenom dovolila přidat, že nejlepší známkou našeho školství je, když my sami vzpomínáme na učitele, kteří nás učili na prvním, druhém stupni, jak často, přiznávám se, že si nedokážu rychle vybavit, kdo z nás jak se jmenuje, tak na jména dobrých učitelů, kterých jsme si vážili, si velmi ráda, bez problémů vzpomenu.

Musím říct, že dobrý učitel je pro rodiče požehnáním, já si moc přeji, aby celý školský systém měl nejenom dostatek financí, ale i dobrých učitelů, kteří, pravda, musí být i dobře odměněni, aby jich bylo dost, abychom neřešili různé situace, kdy učitel odmítá komunikovat s rodiči, pravda, řada rodičů jsou i potížisté, kteří mají radost, že můžou učitele trochu trápit.

Zkrátka, aby si rodiče i učitelé padli do oka, a společné snahy, aby děti byly ve škole spokojené, aby měly respekt k učiteli, abychom ze školství měli velkou radost.

Děkuji vám za pozornost a děkuji ještě jednou paní ministryni za její pozitivní energii.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…