Chomutovští politici píší hejtmanovi kvůli nemocnici

09.05.2015 13:10

Zastupitelé města Chomutova tento týden zaslali otevřený dopis hejtmanovi Oldřichu Bubeníčkovi (KSČM). Týká se chomutovské nemocnice.

Chomutovští politici píší hejtmanovi kvůli nemocnici
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Vážený pane hejtmane,

obracíme se na Vás jako zastupitelé i jako občané města Chomutova, neboť jsme zneklidněni dlouhodobým vývojem i současným stavem nemocnice v Chomutově. Ještě v roce 2000 patřila chomutovská nemocnice mezi zařízení poskytující péči v řadě základních i nadstandardních oborů medicíny a snesla srovnání s nejlepšími nemocnicemi v kraji. Vysoce specializované obory, jako onkologie, nukleární medicína či stimulační centrum, nabízely péči daleko přes hranice okresu i kraje. V průběhu následujících 15 let došlo postupně ke zrušení řady lůžkových oddělení (ORL, plicní, kožní, urologie) a k odchodu nemalého počtu kvalifikovaných lékařů. Tím byla jednoznačně  omezena poskytovaná zdravotní péče.

Nemocnice přešla do majetku Ústeckého kraje a byla následně integrována do Krajské zdravotní, a. s. Převedení pod Krajskou zdravotní však ke zlepšení situace rozhodně nevedlo a stagnaci nemocnice ještě prohloubilo. Snížení počtu lůžkových oddělení bylo zdůvodňováno racionalizací zdravotní péče s tím, že umožní efektivní využití prostředků pro zbývající části nemocnice. To se však nestalo. V současné době je v nemocnici patrné zanedbání dlouhodobé údržby budov a interiérů. Některé prostory nebyly delší dobu vymalovány, jsou poškozené zdi i stropní podhledy, a to včetně  prostor pro pacienty. Řada zdravotnických přístrojů je zastaralá a na hranici životnosti. Výrazné opotřebení je patrné i na lůžkách pro pacienty a ostatním vybavení. Snad ještě závažnějším problémem je nedostatek lékařů a chybějící systém podpůrných nástrojů pro příchod nových absolventů.

Naše zneklidnění nad budoucností nemocnice posiluje i skutečnost, že v dokumentu „Strategie podpory zdraví a rozvoje zdravotních služeb v Ústeckém kraji na období 2015-2020“ není postavení naší nemocnice nijak definováno a není zřejmé, jak by měla nemocnice vypadat za dalších 5-10 let.

Jsme si vědomi, že v nedávném období byly v chomutovské nemocnici investovány velké prostředky do některých přístrojů. V nedostatečně udržované nemocnici s nedostatkem lékařů však ani špičkové přístroje nepomohou zajistit kvalitní péči o pacienty.

Vzhledem k tomu, že stav nemocnice považujeme za alarmující, obracíme se na Vás jako na hejtmana Ústeckého kraje s žádostí o řešení zásadních problémů nemocnice a zároveň máme zájem s Vámi jednat o případných možnostech podpory nemocnice ze strany města. Za nejdůležitější problémy nemocnice v Chomutově nyní považujeme zejména zajištění dostatku lékařů, zlepšení stavu údržby a v neposlední řadě stavební úpravy řešící nevyhovující pavilonový systém a zřízení centrálního příjmu nemocných. Zcela nezbytná je podpora základních medicínských oborů, bez nichž žádná nemocnice nemůže dobře fungovat.

Vážený pane hejtmane, pozitivně vnímáme snahu vedení Krajské zdravotní, a.s. i Ústeckého kraje o zlepšení stavu všech nemocnic na území Ústeckého kraje a nabízíme spolupráci města v oblasti nemocnice Chomutov. Doporučujeme uskutečnit schůzku za účasti zástupců KZ, a. s., ÚK a statutárního města Chomutov, na které bude dohodnuta forma této spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…