Dlabajová (ANO): Pár myšlenek z letu nad Evropou

02.12.2015 4:30

Jeden koncert. Jeden fotbalový zápas. Večeře v oblíbené pizzerii. Posezení s přáteli u vína. Chuť žít. Jeden páteční večer v Paříži. Osm či více útočníků. 130 zmařených životů. Mezi nimi i čtyři zamilované páry. Jedna matka s dcerou. Několik sourozenců.

Dlabajová (ANO): Pár myšlenek z letu nad Evropou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

V pátek večer, na týden přesně po tragických útocích v Paříži, jsem seděla v Budapešti - v té nelehké západní halucinaci Východu - a pročítala jsem zprávy v evropských médiích. Všechny zmiňovaly oběti útoků ve francouzském hlavním městě a popisovaly jejich poslední večer a také, jací to byli lidé a čeho v životě dosáhli. Někde se přede mnou objevila koláž z fotografií všech obětí a já jsem strávila nějaký čas tím, že jsem se dívala do očí všech těch velmi, velmi mladých lidí a myslela jsem na to, co všechno měli v plánu, o čem snili, čeho chtěli dosáhnout, co je dělalo šťastnými a koho dělali šťastným oni sami.

Jaký smysl měla jejich smrt? V minulém století umírali naši dědečkové a pradědečkové (také velmi mladí, i když už mnohdy měli vlastní rodiny) za naši budoucnost, za naši svobodu. Ale oběti pátečního útoku nezemřely za naši svobodu. Oběti pátečního útoku zemřely spolu s naší svobodou.

V tuto chvíi, při zpátečním letu z Budapešti do Amsterdamu a do Bruselu, se svobodná necítím. Dívám se dolů na Evropu a cítím smutek nad tím, že už nic není jako dříve. Obáváme se cesty letadlem, obáváme se i přistání v Bruselu, obáváme se jít v tomto multikulturním městě na koncert či do kina a pak na skleničku s přáteli. Belgická vláda dnes v Bruselu vyhlásila čtvrtý, nejvyšší stupeň pohotovosti a ve městě to vypadá jako ve válce. Armáda i policie v ulicích, metro i kina zavřeny, zrušeny jsou největší akce a události ve městě. Vláda doporučuje nevycházet mezi lidi a ambasády posílají maily svým občanům, aby nikam necestovali, pokud nemusí.

Dnes svobodu necítím, ale cítím větší zodpovědnost za každé rozhodnutí, které udělám. Jako člověk, jako politik. Musím se zbavit obav a strachu o sebe, který by ovlivňoval mé jednání, musím tuto situaci vzít jako součást své práce. Chvilku mně to potrvá, ten náraz je příliš velký a přišlo to rychle, ale zvládnu to. Zvládneme to všichni, jsem si jista. Nic jiného nám ani nezbývá.

Martina Dlabajová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…