Dobešová (ANO) pozorovala parlamentní volby v Bělorusku

13.09.2016 10:42

Dne 11. září proběhly v Bělorusku parlamentní volby, jejichž průběh monitorovalo v rámci mise OBSE/ODIHR také Parlamentní shromáždění OBSE a Parlamentní shromáždění RE. Vedením parlamentní mise OBSE byla pověřena vedoucí Stálé delegace Parlamentu ČR do PS OBSE a místopředsedkyně Hlavního výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky PS OBSE poslankyně Ivana Dobešová. Kromě ní se pozorování voleb zúčastnili i další členové české parlamentní delegace do OBSE - poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová a senátor Jan Horník a za parlamentní delegaci do PS RE poslankyně Soňa Marková. Zástupci ČR monitorovali průběh voleb v hlavním městě Minsku a v oblasti Barysau.

Dobešová (ANO) pozorovala parlamentní volby v Bělorusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivana Dobešová

Samotnému volebnímu dni předcházely dvoudenní brífinky se zástupci jednotlivých parlamentních stran, Centrální volební komise, občanské společnosti, médii a také s dlouhodobými pozorovateli OBSE v Bělorusku. Panel zaměřený na setkání s představiteli občanské společnosti a médií moderovala poslankyně Ivana Dobešová. Zároveň se jako vedoucí pozorovatelské mise účastnila oficiálních vyjednávání delegací Parlamentního shromáždění OBSE, Parlamentního shromáždění RE a ODIHR o konečném znění výsledné zprávy OBSE/ODIHR k průběhu voleb v Bělorusku.

Výsledek parlamentních voleb v Bělorusku byl unikátní tím, že se do parlamentu dostali dle průběžných výsledků Centrální volební komise také 2 zástupci opozice.

Na závěrečné tiskové konferenci, která proběhla za přítomnosti předních běloruských médií, přednesla Ivana Dobešová závěry a doporučení OBSE. Na TK vystoupila spolu se speciálním koordinátorem krátkodobé pozorovatelské mise OBSE Kentem Härstedtem, vedoucí delegace PS RE Giselou Wurm (Rakousko) a vedoucí mise OBSE/ODIHR Tanou de Zulueta (Itálie).

I. Dobešová mimo jiné zmínila, že ačkoli se vysoký počet kandidátů rozhodl nepodílet se aktivně na předvolební kampani, většina měla možnost vést kampaň svobodně v mezích zákona. Dále zdůraznila, že kritika některých aspektů systému byla uvedena konstruktivním způsobem a především vyzvala všechny členy parlamentu k zapojení se do diskuse o směřování a budoucnosti země.

Parlamentní volby v Bělorusku pozorovala mise OBSE vedená I. Dobešovou (12.09.2016) Parlamentní volby v Bělorusku pozorovala mise OBSE vedená I. Dobešovou (12.09.2016) Parlamentní volby v Bělorusku pozorovala mise OBSE vedená I. Dobešovou (12.09.2016) Parlamentní volby v Bělorusku pozorovala mise OBSE vedená I. Dobešovou (12.09.2016) Parlamentní volby v Bělorusku pozorovala mise OBSE vedená I. Dobešovou (12.09.2016)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…