Drápalová (SZ): Vláda nemůže připravit lidi o jejich domovy

28.01.2015 13:54

Ve středu 28. ledna se v Horním Jiřetíně sejdou stovky lidí, podporující zachování územních limitů těžby hnědého uhlí. Na demonstraci, kterou organizuje starosta Jiřetína za Stranu zelených (SZ) Vladimír Buřt, chystají zástupci veřejnosti, neziskového sektoru i politici. Zelení i občané tak chtějí den před konáním stávky odborářů v Praze upozornit na absurdnost prolamování limitů, kvůli kterému by jen v Jiřetíně byly zbourány stovky domovů a o práci by přišlo na 800 místních obyvatel. V kombinaci s Litvínovem-Záluží je pak ve hře až 5 000 pracovních míst.

Drápalová (SZ): Vláda nemůže připravit lidi o jejich domovy
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení dlouhodobě upozorňují na nesmyslnost prolomení těžebních limitů. Nedává podle nich smysl z energetického hlediska, zasahuje do práv občanů na bezpečný domov i do krajiny jako takové. Na demonstraci, která proběhne ve středu 28. ledna od 15.30 přímo v Horním Jiřetíne, vystoupí také 1. místopředseda SZ Petr Štěpánek.

“Není možné, aby vláda v zájmu zachování počtu několika stovek pracovních míst připravila lidi o jejich domovy. Právo na vlastní domov je mnohem významnější, než právo na zachování konkrétního pracovního místa na úkor druhých. Vláda musí podporovat vznik nových pracovních míst v oborech, jako jsou úspory energií, modernizace budov, nové technologie, a ne za obrovských celospolečenských nákladů držet nad vodou nekonkurenceschopná odvětví,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně zelených.

„Limity těžby byly prvním polistopadovým procitnutím rodící se české demokracie a zachránily severní Čechy před devastací. Pokud Sobotka s Babišem přistoupí na prolomení limitů, naváží tak na destruktivní politiku normalizačních komunistů z osmdesátých let,“ uvádí Petr Štěpánek, 1. místopředseda SZ.

“Pokud budou prolomeny limity pro těžbu na velkolomu Československé armády, jednoznačně to přinese ztrátu asi osm set pracovních míst v katastru Horního Jiřetína, ať už jde o zaměstnance či živnostníky. Pokud jde o vznik nových míst v souvislosti s těžbou, pravděpodobně by žádná nevznikla, protože těžaři z dřívější Mostecké uhelné v posledních asi sedmnácti letech propustili téměř patnáct tisíc zaměstnanců," uvádí Vladimír Buřt (SZ), starosta obce Horní Jiřetín.

Vedle 851 zaměstnanců Severní energetické je počet zaměstnanců a živnostníků v Horním Jiřetíně a Černicích včetně hlubinného dolu Centrum 811 a průměrný počet zaměstnanců firem v Litvínově-Záluží 4 153 osob . Zdaleka se tak nejedná jen o 850 pracovních míst, která zmiňují odboráři - ve hře je v případě prolomení limitů zánik asi 5 000 pracovních míst, nemluvě o nenahraditelné ztrátě stovek domovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…