Fleischer (SPR-RSČ): Skutečná tvář Česka – exekustánu (4. díl)

04.10.2017 10:23

Jaký je rozdíl mezi právním státem a státem v rukou mafie, která pod znakem moci vydírá obyvatele dané země? Česká republika se navenek jeví jako demokratický, právní stát. Avšak jde jen o stát, který je řízen zkorumpovanými figurkami a mafií.

Fleischer (SPR-RSČ): Skutečná tvář Česka – exekustánu (4. díl)
Foto: Archiv HF
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

7 000 000 exekucí od roku 2001 ve státě s deseti miliony obyvatel. Každého napadne, že tady není něco úplně v pořádku. Řešení, která přinášíme jsou komplexní a zasahují nejen samotné exekutory a soudy a s tím spojené změny příslušných zákonů, ale zasahujeme i mzdovou politiku, kde vzniká podstatná část problémů. Nechceme v ČR řetězce, které raději opustí český trh, než aby platily zaměstnance stejně, jako v jejich domovské zemi. Obchodní řetězce nám varábějí časově zaneprázdněné zaměstnance, kteří jsou ve směnách denně až 16 hodin a ze mzdy si koupí sotva jídlo a zaplatí nájem.

Další příčinou je druhotná platební neschopnost, kterou trpí zejména OSVČ a menší firmy, kterým neplatí jejich klienti. Tam je třeba zákon přiškrtit tak, že neplacení bude řešeno tvrději a s následky na budoucnost neplatiče, který poškozuje podnikatele.

Chceme ale pružný, systematický a vzájemně propojený fungující systém, kdy si exekutor - úředník (nikoliv podnikatel jako dnes) snadno vytáhne data o dlužníkovi a místo jejich vystavování po veřejných serverech a vývěsních deskách začne logicky myslet a rozvážně jednat, aby vymohl dluh a pak jej neprodleně vrátil věřiteli.

Chceme vyloučit kšeft z justice a rozdělit malé dluhy od velkých dluhů. Malými dluhy do 5000 Kč se soudy a exekutoři nebudou vůbec zabývat. K tomu budou sloužit rychlosoudy, bez advokátů a s jedním soudním úředníkem, který vyslechne strany na krátkém stání  a nařídí srážku ze mzdy, nebo z bankovního účtu, protože jde o pouhých pár tisícovek.

Vrátím se ke komplexnosti řešení problému, proč v ČR je tolik exekucí. Mimochodem jsem psal v předešlém dílu, že v ČR se provádějí exekuce všemi způsoby naráz. Náš návrh toto zcela vylučuje. Navíc měníme nezabavitelné minimum. Tyto dvě posledně zmíněné změny totiž mají velký význam pro tvorbu předlužených trosek a únik lidí do šedé ekonomiky, protože povinnému nic nezůstane – soukromý exekutor na ně navalí dvacetinásobně velkou exekuci nečekaně po několika letech a bere všude a všechno, co se dá, takže povinnému sebere veškeré zdroje financí a tím jej dostane do platební neschopnosti a proto mají někteří lidé tři i víc e exekucí, které jim vznikly paradoxně exekucemi, nikoliv nevolí povinného platit. S tím spojená dobrá sociální a pracovní politika, vytvoří lepší podmínky a více lidí, kteří budou schopni dostát svým závazkům a exekuce budou znakem jen opravdu dobrovolných neplatičů, ne těch, kterým špatný systém další exekuce způsobil.

K věci patří i odstranění věkové diskriminace a zkrácení pracovní doby, což se osvědčilo v jiných zemích. Odpadnou 16 hodinové směny, 24 hodinové směny a vzniknou nová pracovní místa. Je třeba radikálně snížit odvody za sociální a zdravotní pojištění a v těchto resortech hledat černé díry a šetřit na úřednících, aby se mohlo vybírat méně a nebyl to pro podnikatele likvidační byznys, nabírat nové zaměstnance.

Změn je spousta a vše se vším přímo souvisí, tudíž pouhý jeden krok, jak slibují jiné strany, nemá smysl, protože není odstraněna příčina předlužování. K tomu patří i zákaz podnikání v oblasti půjček a vymáhání pohledávek, protože to vyrábí předlužené občany. Překupování pohledávek, kde se koupí celý dluh dohromady i s poplatky advokátů a úroky, nebudou zákonem dovoleny.

Vytvořený systém exekucí, který spolu se soukromými předlužovači vytvořil tzv. dluhový průmysl v ČR chceme rozprášit a to i za cenu, že řada aktérů, včetně exekutorské lobby, skončí doživotně ve vězení a s propadnutím majetku jeho i jeho rodinných příslušníků.

Systém exekucí v ČR je příliš tvrdý a přešaltroval se do oblasti byznysu a to chceme změnit a to ještě tvrději a razantněji, než si dnešní dluhobaroni dokáží představit.

Ztrestníme řadu činností, které jsou nyní v ČR běžné , na rozdíl od jiných zemí a budeme zpětně řešit poškození dlužníků i věřitelů českým systémem exekucí, který nemá ve světě nikde obdoby. Je třeba, aby soudci, kteří se podíleli na smluvené trestné činnosti ve spojení s rozhodci a soukromými exekutory, aby tito všichni přišli o majetek a svobodu, pokud se prokáže, že jejich hlavním motivem byl výdělek a účelové předlužování a natahování exekucí, aby se více vydělalo.

Vše je proveditelné. Protože jinde to tak funguje. Vše je hlasovatelné v parlamentu, když tam budou lidé, kteří mají takové plány a mají je do detailu rozpracovány, což je náš případ. Hlavním úkolem tedy je odkomercionalizovat justici a zničit dluhový průmysl a vytvořit v ČR podmínky, aby dluhy běžně nevznikaly. Dnes totiž zákony jsou šité tak, aby tomu bylo naopak. Vymýšlení pokut a následně skoky exekutorů na nebohé důchodce, OSVČ, studenty, nebo zaměstnance, musí zmizet z České republiky, pokud chceme mít v zemi fungující stát, důchodový systém a vysokou spotřebu a tím vysoké příjmy soukromého sektoru a také státu, což dnes brzdí právě systém vytvořený minulými vládami, který slouží úzké skupince představitelů českého dluhového a exekučního průmyslu a lichvy, což je v jiných státech světa ilegální a trestné a my to učiníme ilagálním a trestným i v naší zemi. Proto volte 23.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…