Hejtman Běhounek: Hasiči se připojili k dlouholeté meziregionální spolupráci Vysočiny se Zakarpatím

09.08.2018 15:37

V návaznosti na jarní návštěvu nejvyššího vedení ukrajinských hasičů, ředitele Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace, generála Mykoly Oleksandrovyče Čečotkina, přijela minulý týden na Vysočinu delegace jeho kolegů.

Hejtman Běhounek: Hasiči se připojili k dlouholeté meziregionální spolupráci Vysočiny se Zakarpatím
Foto: c-m-t.cz
Popisek: Jiří Běhounek, hejtman kraje Vysočina

Jejím hlavním cílem bylo načerpat zkušenosti našich hasičů, především v organizaci práce i legislativního zakotvení dobrovolného hasičství. Dvoudenní pracovní program obsahoval ukázky především praktického fungování a součinnost profesionálních a dobrovolných hasičů. Po celou dobu programu hosty provázel starosta Krajského sdružení hasičů kraje Vysočina Jan Slámečka, společně s ředitelem HZS Kraje Vysočina Jiřím Němcem. Se zahraniční návštěvou se setkal i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

„Hasiči se připojili k naší dlouholeté meziregionální spolupráci Vysočiny se Zakarpatím s plným nasazením. Kromě materiální pomoci své partnerství staví i na vzájemné výměně zkušeností, což přináší pozitivní ohlasy i na národní úrovni. Naším celostátně propracovaným systémem požární ochrany se mohou ukrajinští hasiči inspirovat v rámci připravované reorganizace na Ukrajině. Stejně tak jsou pro naše hasiče zajímavé postupy a práce při ochraně zdraví a majetku obyvatel Ukrajiny,“ říká Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina. Po exkurzi na operačním středisku HZS následovala prohlídka sídla a techniky stanice profesionálních hasičů i záchranné roty hasičů v Jihlavě. Druhý den měli hosté možnost vidět zázemí několika zbrojnic všech typů dobrovolných hasičů na Žďársku, včetně Centra hasičského hnutí a hasičského muzea v Přibyslavi.

V posledních dvou letech Kraj Vysočina ve spolupráci s hasiči na Ukrajinu dopravil devět nových plovoucích čerpadel, která jsou určena jednak k čerpání vody do cisternových stříkaček z volně přístupných přírodních zdrojů, ale i k odčerpávání vody ze zatopených prostor. Generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba při svých návštěvách na Zakarpatí dodal svým kolegům 10 zásahových obleků a více než 30 moderních hasičských přileb. Desítky opravených základních a mateřských škol, modernizované ambulance s novým vybavením na ukrajinském venkově, výměny zkušeností mezi pracovníky v sociálních službách, mezi hasiči, policisty i řada stáží studentů našich i ukrajinských škol, to je jen částečný výčet z více než 170 projektů, které z této meziregionální spolupráce a na které Kraj Vysočina od roku 2008 uvolnil více než 56 miliónů korun. Na financování projektů se prostřednictvím fondu ViZa podílí stejnou částí jak Vysočina, tak Zakarpatí. S městy v Zakarpatské oblasti Ukrajiny už spolupracují například Jihlava (Užhorod) nebo Pelhřimov (Mukačevo), partnerství měst se rozšířilo i na Třebíč (Rachiv), Žďár nad Sázavou (Chust), Nové Město na Moravě (Mižhirja) a vyjednávají i představitelé města Chotěboř (Tjačiv). Meziregionální spolupráce je také oficiální částí spolupráce Ukrajiny a České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…