Hejtman Zimola: ČNB hrábla do kapes obyčejným lidem

18.11.2013 7:23

Česká národní banka udělala v minulém týdnu razantní krok a oslabila korunu vůči dvěma hlavním měnám – euru a dolaru. Euro stojí nějakých 27 Kč oproti předchozím 26 Kč. Řeklo by se nic moc.

Hejtman Zimola: ČNB hrábla do kapes obyčejným lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Motivace bankéřů je zřejmá. Chtějí pomoci exportérům a posílit jejich pozici v zahraničí. To je chvályhodné. Škodovka prodá o něco více vozů, spousta zahraničních montoven toho (možná) smontuje o něco více. Otázkou ale je, kdo z toho bude mít efekt. Zvýší snad exportéři mzdy svým zaměstnancům? Obávám se, že ne.

Zato můžeme s jistotou tvrdit, že řada importérů bude nucena zdražit své zboží. Ty pružnější s velkou ekonomickou sílou a orientací na zákazníka byli schopni jednorázově nakoupit své zboží na sklady za stávající ceny a zákazníkům tak alespoň zčásti na Vánoce zajistit trochu klidu.

Ty ostatní půjdou s cenami nahoru. Strohá úvaha říká, že by se ceny měly zvednout přibližně o čtyři procenta – to odpovídá změně kurzu koruny. Ale okamžitě se začaly ozývat hlasy, že řada komodit nezdraží o čtyři procenta, ale některé až o deset. Možná si říkají, že teď je vhodná doba přirazit – za to přece může ČNB.

Nejsem ekonom, ale napadá mě hned několik otázek: 1) Opravdu bude mít oslabení koruny smysl, nezpůsobí samovolné mechanismy trhu, že se koruna vrátí, kde byla?  2) Opravdu to bylo zapotřebí v okamžiku, kdy se ekonomika začíná probouzet? 3) Opravdu je nutné posilovat export, když už nyní tvoří podstatnou část HDP?

A tady mě napadá to hlavní úskalí. K čemu je dobré, že se oslabí kupní síla a tím i spotřebitelská poptávka? Řada drobných tuzemských výrobců odkázaných jen na domácí trh doplatí na to, že spotřebitelé budou muset sáhnout do hlouběji kapsy a vydat více peněz za např. nákup základních potravin a na nic jiného jim zase nezbude. Při zvyšování naší závislosti na zahraničních producentech potravin to totiž jinak už není ani možné (vepřové maso, brambory).

Zatímco například Škoda Auto zvýší tržby a její vlastník, německý koncern VW, si přilepší, milióny českých domácností se po krátké vlně optimismu, které jim od srpna začaly přinášet ekonomické zprávy, opět zatáhnou hlavu mezi ramena a dále budou odkládat korunu ke koruně a čekat na to, co ještě přijde.

Zdá se, že i bankovní rada ČNB si myslí, že „Češi všechno prožrali“, budu-li parafrázovat slova „úspěšného“ ministra financí Kalouska.

J.Zimola, jihočeský hejtman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…