Herman (KDU-ČSL): Stopa Václava Riedlbaucha zůstane v české kultuře ještě řadu generací

07.11.2017 14:17

Ve věku 70 let zemřel 3. 11. 2017 bývalý šéf České filharmonie a ministr kultury v kabinetu premiéra Jana Fischera profesor Václav Riedlbauch.

Herman (KDU-ČSL): Stopa Václava Riedlbaucha zůstane v české kultuře ještě řadu generací
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

„S velkým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí předního českého hudebního skladatele a pedagoga, profesora Václava Riedlbaucha, jehož stopa v české kultuře zůstane nepochybně čitelná ještě po mnoho generací. Skláním se v úctě nejen před jeho talentem, ale také před jeho pokorou a před cenou trpělivé práce, kterou zosobňoval. Čest jeho památce!“ řekl Daniel Herman.

Po absolutoriu Pražské konzervatoře (1968) a studia skladby na Akademii múzických umění v Praze u Václava Dobiáše (1973) pedagogicky působil na Pražské konzervatoři, posléze na katedře skladby Hudební a taneční fakulty AMU, kterou letech 1990–2004 vedl. 

Je autorem řady komorních a orchestrálních skladeb, jeho celovečerní baletMacbeth se na Nové scéně Národního divadla hrál od roku 1984 po šest sezón. Václav Riedlbauch obdržel řadu ocenění ve skladatelských soutěžích a v roce 2000 mu Evropská unie umění udělila Evropskou cenu Gustava Mahlera za vynikající výsledky v oboru hudby.

Vedle své tvůrčí a pedagogické činnosti se Václav Riedlbauch zabýval hudebním a divadelním managementem, kulturní politikou v oblasti kreativní kultury, mezinárodní kulturní spoluprací a kulturní diplomacií. V této oblasti dlouhodobě působil v řadě funkcí, mj. jako umělecký šéf Opery Národního divadla, programový ředitel Paláce kultury, šéfproducent nakladatelství Panton a ředitel České filharmonie (2001–2009), byl iniciátorem přehlídky soudobé evropské tvorby Pražské premiéry, zaměřené a prezentaci tvorby současných českých a evropských skladatelů.

Václav Riedlbauch byl členem Správní rady Nadace Bohuslava Martinů, dozorčí rady Etnologického ústavu AV ČR, stálé soutěžní komise Pražského jara a předsedou Akademického senátu VŠE. Působil v expertním týmu pro koncepci Národního divadla, Správní a Umělecké radě festivalu Pražské jaro, Správní radě Nadace Leoše Janáčka, předsedal výboru Festivalu Brno a v letech 2009-2010 zastával funkci ministra kultury ČR ve vládě Jana Fischera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.