Herman (KSČM): Církev a restituce - peníze jsou špatné, dejte nám je

02.09.2013 12:40

Jak církevní majetek vlastně vznikl? Konfiskacemi nekatolické šlechty, měšťanů, z darů šlechty. Dalším zdrojem církevního majetku se stali nevolníci, kteří každé faře byli povinni odvádět desátek.

Herman (KSČM): Církev a restituce - peníze jsou špatné, dejte nám je
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

V tomto ohledu není na škodu také připomenout, že ještě za první republiky odváděli katolické církvi její příslušníci povinnou daň.

Mnohdy se zamýšlím nad otázkou, proč má vlastně bůh nejraději komunisty? Zřejmě asi proto, že po něm nikdy nic nechtěli. Pokud jde o majetkové vyrovnání, tak katolická církev žádala v roce 2012 stát o navrácení majetku, který získala zpět v roce 2013 v celkové hodnotě 135 mld. O tento navrácený majetek církve údajně po roce 1948 připravili komunisté. Jenže v letech 1945 - 1948, tzv. třetí československé republiky došlo k odsunu neslovanského obyvatelstva a znárodňování:

„Na základě Košického vládního programu došlo k uskutečnění druhé pozemkové reformy, jež zahrnovala vyvlastnění půdy Němců, Maďarů, kolaborantů a zrádců. Tímto způsobem bylo vyvlastněno 2.946.000 ha pozemků, z toho cca 1.295.000 ha lesů. Kolem 1.220.000 ha pak převzalo cca 303.000 rolníků do soukromého vlastnictví. V rámci druhé pozemkové reformy přišly o podstatnou část svého majetku také církve. Režim si pozemkovou reformou získal velkou podporu, a to jak od těch, kteří nějakou půdu získali, tak od těch, kterým stačilo, že někomu jinému byla vzata.“ (Kolektiv autorů: Politický systém Československa 1848 - 1989, s. 118 - 120)

Stát nakonec rozhodl vrátit církvím majetek zhruba ve výši 135 mld. Kč. Z toho 75 mld. bude vráceno v budovách a pozemcích, 59 mld. po 2 mld. ročně. Za 2 miliardy ročně by se přitom z rozpočtu ČR dalo pořídit 15.482 průměrných ročních důchodů, 8.130 platů by měli zajištěny učitelé nebo by se za tyto peníze dalo pořídit 333 dobře vybavených požárních hasičských vozů. Pořídit by se za tyto peníze dalo také 17 gama nožů na operaci rakoviny mozku. Místo toho ale stoupne zadlužení státu a díky tomu se zvýší veřejný dluh České republiky.

Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

  • BPP
  • "Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Herman - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…