Hlavenka (Zelení): Do debaty o poloze hlavního brněnského nádraží by měl kraj zapojit i obce v okolí

10.12.2017 18:10

Některé zastupitelské kluby jihomoravského krajského zastupitelstva už dopředu avizovaly, že hodlají o poloze brněnského vlakového nádraží rozhodnout bez debaty se starosty obcí, jejichž obyvatelé denně do Brna dojíždějí. Nádraží má být podle nich odsunuté mimo centrum města.

Hlavenka (Zelení): Do debaty o poloze hlavního brněnského nádraží by měl kraj zapojit i obce v okolí
Foto: zeleni.cz
Popisek: Jiří Hlavenka, Strana zelených

Starostové obcí v Jihomoravském kraji by podle krajského zastupitele Jiřího Hlavenky měli mít možnost se k problematice vyjádřit. Proto je dopisem vyzval k tomu, aby vedení Jihomoravského kraje požádali o diskusi nad otázkou polohy hlavního vlakového nádraží v Brně. Možností, jak otevřít prostor pro debatu, by podle něj mohl být například seminář pro starosty.

Vše ale zatím směřuje k tomu, aby na krajském zastupitelstvu 14. prosince bylo přijato definitivní stanovisko Jihomoravského kraje k poloze Železničního uzlu Brno. Podle Správy železniční dopravní cesty má přitom kraj na rozhodnutí čas až do konce ledna 2018. „Považuji takovýto postup za nesprávný – přestavba brněnského nádraží je zřejmě vůbec nejdůležitější stavbou v regionu za několik desetiletí a dopad na občany regionu je obrovský. Studie SŽDC je přitom zásadním odborným materiálem a byla zveřejněna před pár týdny – je chybné tak zásadní rozhodnutí přijímat ukvapeně, bez kvalitní diskuse s těmi, kteří jím budou přímo dotčeni,“ nesouhlasí s postupem zastupitel Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka (Zelení a Piráti).

„Zastupuji názor 800 obyvatel naší obce Silůvky, kdy většina z nich denně používá železnici a vlakem jezdí za prací, do školy, k lékařům a na úřady. Poloha osobního vlakového nádraží je jedinečná v blízkosti centra, odkud je vše přístupné. Prosím vedení kraje o vyslyšení našeho názoru a důvodů tak, aby bylo promyšleně s rozumem vybráno to řešení, které je s ohledem na všechny dotčené cílové skupiny to nejvhodnější,” uvedl například starosta jihomoravské obce Silůvky Zdeněk Prax.

Možnost mluvit do rozhodování kraje by rádi měli i sami obyvatelé jihomoravských měst a vesnic. Denně jich totiž na nádraží přijede zhruba třicet tisíc a stejný počet pak vlakem z nádraží také odjede. „Pokud by se nádraží odsunulo, zkomplikovalo by mi to cestování do práce. Místo v centru města, odkud mám možnost se tramvají dostat do všech koutů Brna, by vlak zastavil na odlehlejším místě s nejistým dopravním napojením,“ upozornil například obyvatel Vranovic Alvin Korčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…