Korytář (ZpL): Budou evropské dotace opět porcovat experti z ODS?

26.06.2014 8:21

Bez větší publicity se v Liberci připravuje čerpání dalších evropských miliard, na které by Liberec mohl dosáhnout v příštích letech. Jedná se o tzv. IPRÚ – integrovaný plán rozvoje území, který by měl nahradit dosavadní IPRM – integrovaný plán rozvoje města. Změna pro Liberec nesouhlasí s postupem vedení města, které koordinuje přípravu podkladů pro čerpání těchto dotací.

Korytář (ZpL): Budou evropské dotace opět porcovat experti z ODS?
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Změna nesouhlasí zejména s tím, jak byla sestavena tzv. expertní skupina, která má připravit podklady pro čerpání těchto dotací. V této skupině jsou totiž v míře větší než malé zastoupení zastupitelé ODS. Jedná se o tři současné liberecké zastupitele Červinku, Dufka a Bernáta, bývalého zastupitele Kadlase a jabloneckého zastupitele Karáska. Kromě nich zde můžete najít i šéfa ODS blízké Unie pro sport a zdraví J. Veselku či ředitele DPMLJ L. Wejnara, známého svými vazbami na společnost BusLine, která má s DPMLJ nadstandardní vztahy.

Jan Korytář, zastupitel ZPL: „Tento způsob přípravy čerpání nových evropských dotací v objemu několika miliard je zcela nepřijatelný. Hrozí, že nemalá část jich opět skončí jinde, než kde by to očekávala veřejnost. Je příznačné, a dobře to ilustruje poměry v Liberci, že expertní skupinu složenou z expertů ODS schválila rada města pod vedením primátorky za ČSSD“.

Na opakované dotazy, kdo a na základě jakých kritérií sestavil tuto komisi, náměstek primátorky Rutkovský dosud neodpověděl.

Kateřina Absolonová, předsedkyně klubu ZPL: „Na jednání zastupitelstva budeme požadovat vysvětlení vzniklé situace a změny ve složení této komise. Není možné, aby rozhodování o takto důležité věci mohla zásadně ovlivňovat skupina lidí napojených na jednu stranu.“

„Mantinely, do čeho a kolik bude možné investovat, se vytvářejí právě teď. Proto je důležité, aby byly v expertní skupině zastoupeny různé představy o budoucím rozvoji města. Návrhy členů expertního týmu by měly pocházet od politických stran z celého spektra a od hlavních hospodářských a sociálních partnerů v regionu. Rozhodně ne jenom od jedné skupiny, která o městu rozhoduje už dvě desetiletí“, dodává Josef Šedlbauer, zastupitel ZPL.

Podle předběžných informací by se v rámci IPRÚ mohly rozdělovat 2 – 3 miliardy Kč z evropských fondů. Využití těchto peněz by mělo vycházet ze strategických dokumentů města i z aktuálních priorit široké veřejnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Liberec

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…