Kovářová (STAN): Podpora částečných úvazků? Ano – ale jak?

09.10.2013 7:44

V dnešních (úterních) HN jsem si se zájmem přečetla článek "Částečné úvazky: Česko je třetí nejhorší v EU". Uvádí se v něm, že zatímco v Evropské unii pracuje na zkrácený úvazek každá třetí žena, v České republice jen každá dvanáctá. Rozdíl, z něhož vyplývá řada nepříznivých důsledků, je očividný a uvědomuje si to i naše současná politická reprezentace. Navrhuje opatření, která by ženám pomohla skloubit rodinný a pracovní život.

Kovářová (STAN): Podpora částečných úvazků? Ano – ale jak?
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Například podle sociálně-demokratického stínového ministra práce a sociálních věcí Romana Sklenáka přichází kromě daňových úlev v úvahu využití peněz fondů EU. Hovoří o tom, že v letech 2014 až 2020 by na aktivní politiky zaměstnanosti mělo být vyčleněno přes 530 miliard korun, z toho část by mohla být směřována právě na podporu částečných úvazků. (V této souvislosti bych ráda upozornila na skutečnost, že 530 miliard korun je jejich celkový očekávaný  objem v letech 2014 - 2020, rozhodně by neměly být určeny výhradně na politiku zaměstnanosti, jak se v článku uvádí – nevím, zda nedopatřením redakce, či pana Sklenáka.)
 
Kombinování opatření typu daňových úlev a dotací osobně nepovažuji za příliš šťastné. Navíc mám velké pochybnosti o tom, zda právě v tomto případě jde o vhodné využití (nejen evropských, ale jakýchkoliv) dotací. Prostředky, které stát jako dotace rozděluje, totiž musí nejdřív odněkud získat – z kapes svých občanů. Všichni víme, že proces výběru daní a přidělování dotací je komplikovaný a přináší hned pro několik subjektů značnou administrativní zátěž.
 
Přimlouvala bych se proto zato, aby podpora zkrácených pracovních úvazků byla řešena prostřednictvím úlev na daních či odvodech. Nabízí se třeba snížení částky, kterou jsou zaměstnavatelé povinni odvádět na zdravotním pojištění. Už tím by byli zaměstnavatelé k zaměstnávání maminek výrazněji motivováni… Jistě, existují různá „ale“, nicméně věřím, že při troše dobré vůle se podaří najít schůdné řešení. Je zcela zjevné, že ho maminky potřebují – a to co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…