Laudát (TOP 09): Jak si Řekové odhlasovali budoucnost bez dluhů

31.01.2015 8:24

Průzkumy mluvily jasnou řečí, přesto se Evropa zdráhala uvěřit, že se Řekové vydají na experimentální flám s velmi nejasným koncem.

Laudát (TOP 09): Jak si Řekové odhlasovali budoucnost bez dluhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Zatím prožívají euforii. Ale jak je známo, běžné časové ohraničení euforie je od tří neděl do tří měsíců, podpora trvá tak 18 měsíců a potom nastává realizační vystřízlivění. Někdy se dá hrát i déle, zejména v případě flegmatického obyvatelstva. Ale připusťme, že by Angela Merkelová přistoupila na zaťaté pěsti krizí sužovaných Řeků a couvala v podobě odkládání dluhů, mazání dluhů. Paradoxně, smrtelná rána by pro euro či evropskou integraci mohla přijít z úspěšného středu, západu a severu Evropy. V bohatých zemích by mohlo dojít k radikálnímu prohloubení skepse vůči projektu evropské integrace. Jedním z mnoha slibů SYRIZY je například minimální mzda 751 euro. Zkuste říci slovenským občanům, aby přes euroval platili Řeky. Pokud by v bohatých zemích reálně existoval robustní růst HDP a veřejné rozpočty nepřehazovaly rovněž horentní dluhy, snad by se to dalo ustát. Ale dnes? Reálně lidé chudnou i v některých vyspělých zemích. Lepší terén pro populisty zleva i zprava si lze stěží představit. A co by prominutí dluhů udělalo s politickými preferencemi v Itálii, Španělsku či Portugalsku?

Hniloba řecké ekonomiky se datuje od poloviny sedmdesátých let minulého století. Podíl dotací na tvorbě HDP se rychle zvyšoval až do okamžiku, kdy se z původně přechodného období stala nepřekonatelná závislost. Namísto rozvážných investic z evropských fondů jen návyková spotřeba. V krizi nejprve padají ti slabší. Řecká ekonomika začala kolabovat při světové krizi 2008. Z té se už víceméně nedostala. Na dotažení nepopulárních kroků nemají Řekové dostatek trpělivosti. Je otázkou, zda si v neděli nenalajnovali budoucnost ještě útrpnější. I kdyby věřitelé dluhy přes noc škrtli, za několik roků se bude situace opakovat. Sypat peníze do neefektivních systémů je jako dotovat firmu, o jejíž výrobky nikdo nestojí. Prostě jen další dluhová spirála.

Europoslankyně Kateřina Konečná vidí ve vítězství SYRIZY naději. Je třeba investovat. Na efektivní investice je ale třeba privátních investorů a alespoň trochu efektivní stát. Ani jedno v Řecku není a zjevně po vítězství krajních levičáků ani nebude. Chtěl bych vidět investora, který by do řeckého experimentu poslal svoje peníze. Řízený odchod z eurozóny a slabá místní měna by snad mohla k radikálnímu rozvoji turismu a přivábení zajímavých investorů přispět. Ale populisté mohou sáhnout i po těžších kalibrech než jsou zaťaté pěsti. Co takhle prodávat občanství běžencům, pozvat investory, kterým nejde o byznys, ale mocenský nástupní prostor apod.? Potom by oddělení nemělo končit jen u eura.

Když se ale nad řeckým problémem zamýšlím, tak vlastně nevím, kolik jiných variant volby běžným lidem zbývalo. Ćtyřicet roků v řadě byly jejich politické reprezentace nezodpovědné. Politika byla výsadou rodinných klanů, z nichž se jeden tvářil jako pravice a druhý jako levice. A společně ruka ruku myla. Výsledek ale byl vždy stejný. Desítky roků nikdo nezvedl téma rozpočtové odpovědnosti. Rád se budu mýlit, ale v neděli se Řekové rozhodli pro zatím verbálně SYRIZOU deklarovanou nezodpovědnost.

František Laudát, poslanec TOP 09

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.