MMR: Česko-saská spolupráce přináší dobré výsledky

19.08.2014 10:19

Konečným příjemcům bylo proplaceno více než 70 procent. Programy přeshraniční spolupráce mají v česko-saském příhraničí dvacetiletou tradici.

MMR: Česko-saská spolupráce přináší dobré výsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Od roku 1994 byly realizovány předvstupní programy Phare CBC a od roku 2004, kdy se Česká republika stala členem EU, ve spolupráci se Svobodným státem Sasko velmi úspěšně čerpá prostředky v rámci společného přeshraničního programu. V období 2007–2013 bylo pro Program přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko vyčleněno 207,4 mil. eur. Z této sumy je konečným příjemcům proplaceno více než 70 procent.

„Toto číslo dokumentuje stálý nárůst proplacených částek v přímé souvislosti s úspěšnou realizací programu. Nehrozí tak nebezpečí, že by se programu nepodařilo vyčerpat peníze za zrealizované aktivity projektů, řekl Jiří Horáček, ředitel odboru evropské územní spolupráce.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj pořádá v rámci speciální letní akce „Den česko-saské spolupráce“ s cílem přiblížit veřejnosti specifika a možnosti spolupráce příhraničních regionů a možnosti jejich finanční podpory z prostředků Evropské unie. Za tímto účelem vznikla mapa vzorových projektů přeshraniční spolupráce v období 2007–2013, která představuje reprezentativní výběr podpořených projektů.
 
V případě česko-saského programu, který klade velký důraz na zajištění bezpečnosti obyvatel a návštěvníků pohraničí se v sobotu 23. srpna představí v rámci dne česko-saské spolupráce v akci tři sbory dobrovolných hasičů ze Saska a České republiky. Svoji práci budou prezentovat i policejní kynologové. Příjemci dotace představí úspěšné projekty s tématikou hornické minulosti Krušných hor, kulinářských specialit i projekty zaměřené na životní prostředí, například na odvádění a čištění odpadních vod. Možnosti v oblasti posílení kulturních zážitků na Labi představí občanské sdružení Niké projektem Cargo Gallery.
 
V rámci doprovodného programu bude zdarma zpřístupněna komplexně zrekonstruovaná rozhledna na Klínovci a otevřena hasičská zbrojnice na Božím Daru. Návštěvníci budou moci ochutnat regionální koláčky, děti čeká malování na obličej, trampolína a soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.