Marksová Tominová (ČSSD): V Německu pracuje 19 tisíc Čechů

05.02.2015 22:23

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová navštívila ve čtvrtek bavorské město Cham. S představiteli tamějšího Úřadu práce diskutovala o přeshraniční spolupráci v oblasti trhu práce. Česká republika patří k nejdůležitějším obchodním partnerům Bavorska.

Marksová Tominová (ČSSD): V Německu pracuje 19 tisíc Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

„Těší mě, že přeshraniční spolupráce se stále rozvíjí. Dokladem této skutečnosti je například růst počtu českých občanů, kteří pracují na bavorské straně hranice. Již od devadesátých let při tom mohou využívat toho, že české a bavorské služby zaměstnanosti spolupracují,“ uvedla ministryně Marksová.

Ministryně též ocenila fungování pobočky poradenské kanceláře pro české uchazeče o zaměstnání v Německu v sídle krajské pobočky Úřadu práce v Plzni. V minulém roce se uskutečnilo celkem 27 poradenských dní, během kterých proběhlo 406 poradenských rozhovorů.

„Přeshraniční pracovní trh je pro bavorské hospodářství velice významný. Více než polovina všech českých občanů, kteří pracují v Německu, našla pracovní místo právě v Bavorsku. V současné době zde pracuje zhruba 19 tisíc Čechů, přes 2 300 z nich našlo místo v zemském okrese Cham,“ uvedl předseda regionálního ředitelství Úřadu práce v Bavorsku Markus Schmitz.

Bavorské úřady práce také pravidelně poskytují poradenství českým uchazečům o zaměstnání v Domažlicích, Klatovech, Sušici a Tachově. Organizují se a financují četné samostatné akce jako třeba odborné semináře, účasti na pracovních veletrzích, exkurze studentů středních škol u zaměstnavatelů z Německa. „To vše vede k lepší transparentnosti trhů práce, lepšímu povědomí o naší spolupráci a vytváření dalších a dalších vazeb,“ dodala ministryně Marksová.

Systematická spolupráce je realizována v rámci sítě EURES, konkrétně v rámci projektu přeshraničních partnerství EURES-T. Průmyslová a řemeslnická komora Řezno (Industrie- und Handelskammer Regensburg) pořádá od roku 2007 jednou ročně tzv. Mariánskolázeňské dialogy, kde se uskutečňuje výměna informací, zkušeností a kontaktů formou přednášek a debat mezi zástupci zaměstnavatelů, státních institucí a dalších organizací obou států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…