Ministryně Marksová: Nevím, co je na tom za zneužívání

19.04.2017 18:36

Projev na 6. schůzi Senátu 19. dubna 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o nemocenském pojištění:

Ministryně Marksová: Nevím, co je na tom za zneužívání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Budu se snažit odpovědět ty otázky, které se tedy bezprostředně týkají této novely. Nebudu odpovídat na to, co se novely netýkalo. Co se týče toho, že je v jedné novele několik různých oblastí, tak to prostě je. Zákon stejně jako většina dalších zákonů pokrývají několik různých oblastí. A už jsem se v Poslanecké sněmovně jednou doslechla výtku z pravicové opozice, že dáváme několik novel stejného zákona za sebou. Tak to dáváme právě v případech, kdy chceme pokrýt jen jednu tu oblast.

A stejně nám to vytýkají zase, že je těch novel moc. Když to vezmeme v té jedné novele několik oblastí, tak se nám někdy také vytýká, že to jsou různé oblasti, tak ten zákon je napsán. Potom ještě jenom, co se týče té oblasti období šestinedělí, tak tady je řada lékařů a lékařek – víte to lépe než já – v šestinedělí je část po porodu, která se všeobecně i v mezinárodních úmluvách uznává jako zdravotně biologicky složité období. To nejsložitější. A právě proto to používáme. Je to zásadní hranice, pod kterou – je to třeba minimální hranice, kde musí být jasně zaručena mateřská, aby ta žena byla v klidu. Pak už přes šestinedělí – třeba v USA nebo v řadě zemí pak už nemusí být nic. Ale v šestinedělí opravdu ta ochrana být musí.

Takže je to právě jasně uchopitelné mezinárodně uznané období. Co se týče té předporodní, tak to by se nám velice naopak – to by se nám naopak velice složitě jaksi určovalo, kdy je ta doba před porodem a kdy není. Jinak co se týče toho zneužívání. Je to – opakuji – je to pro muže, kteří pracují a to pojištění si platí. Oni čerpají z toho, co oni si sami zaplatí. A to si myslím, že je docela zásadní. To není nějaká sociální dávka, kterou takhle dáte někomu jenom proto, že zplodil dítě. Tak tomu není. Další věc – jaké zneužívání? Za prvé to dítě se nějaké musí narodit. Musí mít toho muže v rodném listě a ten otec se dobrovolně přihlásí k tomu, že se mu na ten týden sníží plat na 70 %. Nevím, co je na tom za zneužívání. Když jsem chodila do práce, tak jsem z toho nebyla šťastná, když jsem musela být doma kvůli chřipce týden a přišla jsem o peníze.

Pro mě to není zneužívání. Co se týče toho, jestli jim stačí nebo nestačí dovolená. Dnes se jezdí na dovolenou opravdu s několikaměsíčním miminkem a já jako matka uživatelka – to si ještě dobře pamatuji – chtěla bych, aby si ten otec tu svoji klasickou dovolenou nechal až to dítě vyroste, až mu bude třeba pět měsíců a budeme moct někam jet. A jestli to bude Chorvatsko nebo jestli to bude jenom na chalupu, to je mi jedno, ale strašně bych uvítala, aby si neplýtval týden dovolené, kterou pak může strávit se mnou někdy později na období toho šestinedělí, kdy když to řeknu osobně, tak jsem měla dvě děti, dva císařské řezy a opravdu třeba těch prvních 14 dní doma bylo hrozných.

A byla jsem ráda, že někdo byl doma, protože fakt je fyzicky problém v tu chvíli. Takže proto se za to přimlouváme. A je to dobrovolné. Je to nabídka těm rodinám, nikdo je do toho nenutí. Když nebudou chtít, když budou chtít mít plný plat, nebudou si chtít snižovat příjmy, tak si to nevezmou. Fakt je nikdo nenutí. A ještě znova – samozřejmě otcovství neřešíme. Otec musí rodný list donést na českou správu, tzn., že matka je s ním v nějakém kontaktu. Když to bude nějaký biologický otec, který to dítě udělal a je někde úplně pryč, tak asi mu ta matka nebude dávat rodný list, aby na ni čerpal tuto dávku, ale ona ta dávka je podle mě tady matoucí pojem. A co se týče toho odhadu nákladů, tak to skutečně není miliarda. Kdyby si to úplně všichni otcové vybrali, tak jsme odhadovali 600 až 800 mil., ale jak říkám, to je dobrovolná věc.

Ono se to těžko odhaduje. Doufám, že jsem vyčerpala všechny ty hlavní věci. Ještě co se týče toho, když dítě je předčasně narozené, tam se obávám, že to ošetřeno nemáme. Ale to je technický detail, kde si nejsem jistá. Ale obávám se, že ne, protože zase bychom se do toho asi velice špatně trefovali a to šestinedělí je – pardon – jasně definováno. Cokoli jiného by bylo problematické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…