Ministryně Schillerová: Věřím, že zvítězí zodpovědný přístup a hrozbu provizoria se podaří odvrátit

18.12.2020 9:50

S ohledem na obtížná jednání o podpoře zákona o státním rozpočtu na rok 2021 v Poslanecké sněmovně zahájilo Ministerstvo financí přípravu na rozpočtové provizorium.

Ministryně Schillerová: Věřím, že zvítězí zodpovědný přístup a hrozbu provizoria se podaří odvrátit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Cílem je snaha minimalizovat negativní dopady tohoto výjimečného legislativního stavu do akceschopnosti státu a výkonu svěřených agend jednotlivými organizačními složkami státu a samosprávami.

„Děláme všechno proto, aby se případné provizorium co nejméně dotklo běžného života. Ačkoliv pro automatizované rozpočtové informační systémy představuje tento stav značnou komplikaci, s vynaložením maximálního úsilí všech rozpočtových kapitol a velkého byrokratického zápřahu, jsme po technické stránce připraveni situaci zvládnout,“ uklidňuje ministryně financí Alena Schillerová. „V tuto chvíli nastavujeme konkrétní postupy a komunikujeme se správci kapitol, kterým za tuto intenzivní spolupráci děkuji, “ upřesňuje ministryně financí.

I přes toto úsilí jsou některé dopady rozpočtového provizoria nevyhnutelné. Vzhledem k tomu, že v průběhu provizoria není možné zvyšovat platy a schvalovat tarifní tabulky, zůstaly by platy pedagogických a nepedagogických pracovníků na úrovni roku 2020. Platy pedagogů přitom měly od 1. ledna vzrůst o 9%, platy nepedagogických pracovníků ve školství o 4,3%. Slíbené zvýšení ohodnocení by se odložilo také pracovníkům v sociálních službách.

Dalším významným problémem spojeným s provizoriem je nemožnost vypisovat nové dotační tituly, což může přímo narušit plynulost další pomoci ekonomice, ale také investiční akce, rozvoj regionů a čerpání evropských peněz.

Dopady rozpočtového provizoria přehledně:

  1. V období provizoria nelze zvyšovat platy a schvalovat tarifní tabulky
  2. Významné omezení možnosti vypisovat nové dotační tituly – nejsou rozpočtově zabezpečeny.
  3. Nelze přesouvat prostředky mezi kapitolami ani z vládní rozpočtové rezervy.
  4. Musí být přednostně hrazeny všechny závazky, které byly nasmlouvány v minulosti.
  5. Nelze používat nároky z nespotřebovaných výdajů u minulých let

„Věřím, že zvítězí zodpovědný přístup poslanců a hrozbu rozpočtového provizoria se nakonec podaří odvrátit. Potřebujeme co nejrychlejší návrat do normálu, což bez rozpočtu, který přináší rekordní investice, více peněz na školství, zdravotnictví i do sociální oblasti, půjde velmi těžko. Provizorium je vlastně nouzový stav ve státním rozpočtu, znamenalo by extrémní míru nejistoty a nemožnost využívat nároky z nespotřebovaných výdajů, což by ohrozilo investice i vládní pomoc. Provádět by nešlo žádné přesuny mezi kapitolami, a to ani z vládní rozpočtové rezervy. Zejména v krizovém období to může být velmi nekomfortní situace,“ dodává Alena Schillerová.

Není-li Poslaneckou sněmovnou schválen zákon o státním rozpočtu na příslušný rozpočtový rok před prvním dnem rozpočtového roku, hospodaří organizační složka státu v době od  prvního dne rozpočtového roku do dne nabytí účinnosti zákona o státním rozpočtu na  tento rozpočtový rok podle ukazatelů rozpočtového provizoria. Suma měsíčních výdajů rozpočtového provizoria je maximálně ve výši 1/12 výdajů rozpočtu v roce 2020, v případě roku 2021 tedy 155,4 mld. Kč (1864,8/12).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Princip jedné Číny

4:31 Filip (KSČM): Princip jedné Číny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evrops…