Mrvka (ČSSD): Starostové v poločase

26.08.2016 4:33

Letošní prázdniny pomalu doznívají, žáci i učitelé se jistě již „nemohou dočkat" konce prázdnin. Navíc nás začátkem října po čtyřech letech opět čekají krajské volby.

Mrvka (ČSSD): Starostové v poločase
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Náročná volební kampaň, obvyklý stres z toho, jak to všechno dopadne, i následné vyjednávání o koalicích na krajských politických šachovnicích způsobí, že asi nebude prostor k zamyšlení se nad tím, že právě začátkem října uplyne všem komunálním politikům polovina jejich mandátu. A i když my komunální politici zatím nejsme na vteřinu přesně v poločase, proč se nad smyslem komunální práce nezamyslit o pár minut dříve?

Každý, kdo pracoval v uplynulých dvou letech v komunální politice, přišel nejméně jedenkrát o iluze. O to více to platí o uvolněných zastupitelích, kteří komunální politiku vykonávají ve svých obcích jako řádné zaměstnání, a ještě více to platí o starostech, kteří jsou v očích občanů měst a obcí s trochou nadsázky odpovědni za všechno. I za to, jaké bude o víkendu počasí, či proč nabírají vlaky zpoždění.

My všichni v komunální sféře čelíme přehršli zákonných povinností, které musí obce vykonávat, zvažujeme, z jakých finančních prostředků a v jakém časovém horizontu budeme vykonávat ten který projekt, řešíme aktuální krizové situace, které by snad vymyslel jen člověk s enormní fantazií a do toho, což mi každý potvrdí, máme tu a tam i politické problémy v rámci koalice či s opozicí.

Každý komunální politik zažije ve své funkci mnohá rozčarování a stres, ale většina z nás si to nepřipouští. Komunální politika je totiž jako ta pověstná Jantarová hora, která Vás vždy přitáhne zpět, neboť jste jako starosta prostě s osudem města v daném čase spjati. Je to odpovědnost, občas takříkajíc „na draka", ale bez přijetí odpovědnosti se komunální práce jednoduše dělat nedá. Někomu to bude znít jako fráze, ale já to tak cítím.

Proto jsem toho názoru, že bychom si dvouleté výročí našeho mandátu připomenout měli. Bez ceremonií, ale upřímně, neboť je o čem přemýšlet. Kromě své starostenské funkce jsem rovněž předsedou Klubu starostů a primátorů ČSSD, a tak mám na připomínání komunálních výročí v naší straně „gebír", kterého tímto milerád využiji:

„Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi prosím, abych Vám poděkoval za Vaši dosavadní práci pro Vaše města a obce a popřál vše dobré v následujících dvou letech i v letech dalších, které jistě přijdou, ať si dnes říkáte, že už toho máte dost. Naše práce je náročná a mnohdy nevděčná, ale je vidět a má opravdu smysl! Nenechte se prosím odradit a pokuste se vytvořit nadhled, bez kterého se naše profese neobejde."

Váš

Stanislav Mrvka, předseda Klubu starostů a primátorů zvolených za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…