Okamura: Nikdy ani na vteřinu jsem nezpochybnil bezpráví, které se v Letech dělo

04.08.2014 15:59

Vyjádření k romskému táboru v Letech

Okamura: Nikdy ani na vteřinu jsem nezpochybnil bezpráví, které se v Letech dělo
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

V médiích se rozběhla vlna hysterie, která má navodit dojem, že Okamura popírá holocaust nebo zločiny nacistů či českých kolaborantů.

Nikdy ani na vteřinu jsem nezpochybnil bezpráví, které se v Letech dělo, odmítl jsem hned ve své první odpovědi jakékoliv násilí a už vůbec se moje vyjádření netýkalo zločinů spáchaných na těch, kdo byli z Let odvezeni do koncentračních táborů.

Při tvrzení, že se nejednalo o koncentrační tábor, ale o pracovní, vycházím z několika na sobě nezávislých zdrojů - tvrzení historiků, vládní komise, prezidenta Václava Klause, vyšetřování policie a knihy Historického ústavu Akademie věd s názvem „Historici a kauza Lety“. 

1) V rozhovoru pro Idnes (http://zpravy.idnes..cz/byl-tabor-v-letech-koncentrakem-ano-i-ne-d9y-/domaci.aspx?c=990331_145225_domaci_pez ) mluví historik Jaroslav Valenta a ředitel archivní správy ministerstva vnitra Oldřich Sládek: "Pojem 'koncentrační tábor' vyvolává u dnešního občana, který je o celé věci informován jen z médií, zcela automaticky asociace s Mauthausenem, Osvětimí, Majdankem a podobně," uvedl historik Jaroslav Valenta. "V protektorátu Čechy a Morava podle říšských předpisů žádné koncentrační tábory být nemohly," upozorňuje ředitel archivní správy ministerstva vnitra Oldřich Sládek. "Poměry v Letech byly jistě drastické, nicméně jsou známy skutečnosti v koncentračním táboře nemyslitelné," napsal Jaroslav Valenta. "V Letech nedocházelo ke střílení, k usmrcování. Vězni se odtud vozili do civilních nemocnic. To by se v koncentračním táboře klasického typu nemohlo stát," řekl Oldřich Sládek. Tábor v Letech spravovali Češi podřízení protektorátní vládě. "Postačuje však kriminální chování několika jedinců k tomu, aby se psalo o spoluvině českého národa na genocidě Romů nebo o vyhlazování po česku? Myslím, že nikoliv," napsal Jaroslav Valenta.

2) Václav Klaus řekl ve svém rozhovoru pro Lidové noviny dne 14.5.2005 ohledně tábora v Letech (http://www.klaus.cz/clanky/1469 ): „Myslím, že ten věcný problém je opravdu poněkud složitější, než jak je trivializován. Ukazuje se, že to s tím táborem je složitější. Že to byl původně pracovní tábor pro ty, kteří odmítali pracovat. Zdaleka ne jen romský. Není to opravdu koncentrační tábor v tom slova smyslu, jak každý z nás podvědomě rozumí slovu koncentrační tábor a vidí Osvětim, Buchenwald a tyto věci. Samozřejmě se tam odehrála celá řada tragických věcí. Rozumím-li ale tomu, tak oběti toho tábora byly primárně spojené s epidemií skvrnitého tyfu, a nikoli s tím, co bývá tradičně chápáno jako oběť koncentračního tábora. Aspoň v tom, co se každé dítě učí ve škole. Samozřejmě, že je třeba patřičnou pietu tomuto místu zvolit.“

3) V roce 1999 se na pojmenování tábora shodla smíšená komise, která z pověření vlády zkoumala romský holocaust a vymyslela pro Lety vlastní termín: "tábor nucené koncentrace", jelikož neměla na základě zjištěných fakt odvahu ho nazvat přímo „koncentračním táborem“.

4) Celou věc již dokonce šetřila v minulosti i policie. Petr Uhl totiž podal za stejný výrok (tzn. že se jednalo o pracovní tábor, nikoliv o koncentrační) trestní oznámení na europoslance Miloslava Ransdorfa. Policie na základě znaleckých posudků historiků dala za pravdu europoslanci Miloslavu Ransdorfovi a neobvinila ho.

5) Další podrobnosti jsou uvedeny i v knize Historického ústavu Akademie věd s názvem „Historici a kauza Lety“.

Znovu zdůrazňuji, nikdy ani na vteřinu jsem nezpochybnil bezpráví, které se v Letech dělo a už vůbec se moje vyjádření netýkalo zločinů spáchaných na těch, kdo byli z Let odvezeni do skutečných koncentráků. Odmítám a vždy budu odmítat jakékoliv bezpráví na jakékoliv skupině obyvatel. Romové, kteří tu byli shromáždění, byli následně z velké části zavražděni v koncentračních táborech. Romský holokaust je strašný a tábor v Letech byl zločinný.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

23:08 Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech