Okamura (SPD): Zdánlivě mrtvá příroda ožívá a rodí se nový život. Věřím, že poklad ve tmě najde každý z nás

26.03.2016 14:04

Krásný sváteční den, drazí přátelé, dovolte mi pár slov k Velikonocům – je pravda, že k těmto svátkům by se politici měli vyjadřovat co nejméně, ale na druhou stranu bychom se nad nimi a jejich významem měli zamýšlet co nejvíce.

Okamura (SPD): Zdánlivě mrtvá příroda ožívá a rodí se nový život.  Věřím, že poklad ve tmě najde každý z nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Velikonoce jako evropský tradiční svátek jsou zdánlivě ve stínu Vánoc – a přitom to jsou nedůležitější křesťanské dny v roce. Myslím ale, že je docela dobré a fajn, že alespoň Velikonoc se nezmocnily supermarkety a reklamní agentury a Velikonoce zůstaly opravdovějším svátkem, než mnohdy zkomercionalizované Vánoce.

Velikonoce jsou ztělesněním a oslavou jara, kdy zdánlivě mrtvá příroda ožívá a rodí se nový život.

Velikonoce jsou dny umučení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, Syna Božího, který zrušil Starou smlouvu, po našem Starý zákon a s ním všechny starověké zákony, a přinesl Novou smlouvu, zvanou Nový zákon, jehož podstatou je tolerance, láska k bližnímu a moderní pojetí víry, kde boží patří Bohu a císařovo císaři, což je princip občanského státu.

Až půjdete na pomlázku nebo dětem dáte velikonoční vajíčko, vzpomeňte si na to, že tyto dny jsou něčím, co nás, Evropany a samozřejmě spoustu dalších lidí na celé planetě, spojuje, a nejen vajíčkem a pomlázkou, ale daleko hlubšími principy, které spolu s těmi vajíčky po dvě tisíciletí sdílíme.

Oslava této tradice jistě není v tom, že nakoupíme sladkosti v supermarketu, ale v tom, že tyhle svátky při vědomí společných hodnot prožijeme spolu – a pokud to jde, tak nejen s rodinou, ale se všemi dobrými lidmi.

Od toho je tu velikonoční koleda, kdy kluci a chlapi chodí dům od domu a navštěvují všechny sousedky, což bylo to nejhezčí, co kluci a holky v mém dětství mohli zažít a těšili jsme se na mrskut jako na Vánoce.

O noci po Velkém pátku se traduje, že se otevírají poklady země a stačí jen najít zlaté kapradí nebo světélko v temném lese. Věřím, že ten poklad, to světélko ve tmě, najde každý z nás – poklady zakopané někde hodně hluboko máme totiž stále kolem sebe. Jsou to naši nejbližší – rodiče, děti, sourozenci, ale také všichni dobří lidé okolo nás, které po léta bez povšimnutí míjíme.

Přeji vám a vašim blízkým, abyste takové poklady objevovali den co den.

Drazí přátelé, krásné Velikonoce!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…