Osmička sobě zjistila, zač byla Praze 8 udělena pokuta od antimonopolního úřadu

29.09.2014 12:00

Politické uskupení Osmička sobě pod vedením novináře a právníka Tomáše Němečka získalo jako první informaci, zač přesně byla Praze 8 udělena pokuta od antimonopolního úřadu. Využila k tomu informační zákon.

Osmička sobě zjistila, zač byla Praze 8 udělena pokuta od antimonopolního úřadu
Foto: Osmička sobě
Popisek: Politické uskupení Osmička sobě

Mětské části Praha 8 v čele se starostou Jiřím Janků (ODS) byla na jaře udělena téměř půlmilionová pokuta antimonopolním úřadem za podivné okolnosti kolem staby nové radnice spojené s nákupním centrem. Tento projekt pod názvem Centrum Palmovka má městskou část vyjít na 1,2 miliardy korun.

Zakázka jako ušitá pro Metrostav

Novinář, právník a nyní kandidát na starostu Prahy 8 Tomáš Němeček zjistil, v čem přesně radnice pochybila. Vyžádal si totiž od městské části kopii rozkladu, který městská část podávala proti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Radnice Němečkovi poskytla pouze šest stran z celkem 34stránkového dokumentu. Přesto z nich lze vyčíst, že městská část ve výběrovém řízení pochybila hned v pěti okolnostech.

Radnice se očividně snažila ušít zakázku přímo na míru firmě Metrostav Development a.s., která sídlí kousek od současného sídla radnice Prahy 8 v ulici Zenklova. Při zadávání veřejné zakázky si radnice dle antimonopolního úřadu stanovila nesmyslná kritéria. Projektový manažer stavby musel v posledních deseti letech projektovat alespoň tři víceúčelové budovy s napojením na metro a firma musela být držitelem certifikátu společenské odpovědnosti vůči svým zaměstnancům SA8000.

Městská část dále účelově rozkouskovala cenu zakázky, aby na právnické služby spojené se stavbou nemusela vypisovat výběrové řízení; nejednoznačně stanovila kritéria hodnocení technických parametrů Centra Palmovka a z celkové hodnotící ceny vyjmula určité činnosti, na které pak vypsala zvláštní výběrové řízení. To vše mohlo výrazně ovlivnit a prodražit výslednou cenu zakázky.

Radnici radil i autor zákona o veřejných zakázkách

Právnické služby vykonávala pro radnici firma Rowan Legal, jejímž partnerem byl donedávna Tomáš Machurek, jeden z autorů zákona o veřejných zakázkách, který zároveň paradoxně v minulosti působil v rozkladové komisi antimonopolného úřadu. Firma Rowan Legal si od začátku jednání o stavbě nové radnice přišla již na několik milionů, k zakázce se dostala v roce 2010 skrz výběrové řízení, v němž byla jediným účastníkem.

Celou stavbu radnice Prahy 8 provází pochybnosti již od počátku, kdy stavba byla na rychlo a o jediný hlas schválena tři týdny před komunálními volbami v roce 2010 zastupitelstvem, v němž dominovala ODS.

Doplnění 1.10. 2014:  Po rozeslání předchozí zprávy se na Osmičku sobě obrátil advokát Tomáš Machurek a ohradil se proti formulaci, že „donedávna byl partnerem advokátní kanceláře Rowan Legal„.

Osmička sobě tuto formulaci převzala z jeho vlastní internetové prezentace na stránce kanceláře MT Legal, kde o sobě uvádí, že „po absolvování Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze působil až do nedávné doby jako jeden z partnerů advokátní kanceláře Rowan Legal„.

Pan Tomáš Machurek sdělil, že veškerou spolupráci s Rowan Legal ukončil v říjnu 2008, a nepřeje si být jakkoli spojován s kauzou Centra Palmovka.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.