Paroubek: Proč poslanci ČSSD nechtějí projednávat novelu zákona o registrovaném partnerství?

27.05.2015 18:36

Zatímco v Irsku, výrazně katolické zemi, minulý čtvrtek občané v referendu schválili sňatky homosexuálních osob, v české sněmovně už více než půl roku leží novela zákona o registrovaném partnerství, která by registrovaným partnerům umožnila osvojení dětí jednoho z těchto partnerů.

Paroubek: Proč poslanci ČSSD nechtějí projednávat novelu zákona o registrovaném partnerství?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

J. Faltýnek (ANO) 19. května na schůzi sněmovny navrhl, aby na program jednání byla zařazena také tato novela. Většina poslanců se ale vyslovila proti. Pro byli vlastně jen poslanci z hnutí ANO, komunisté (s výjimkou M. Semelové), poslanci Úsvitu (až na A. K. Andreho). Pro ale nehlasoval žádný z poslanců KDU-ČSL, TOP 09 ani ODS a pro hlasovala pouze jedna poslankyně za ČSSD (M. Wernerová).

Navrhovaná novela zákona by měla zajistit větší právní ochranu dětí žijících v homosexuálních rodinách a také odstranit nelogičnost týkající se toho, že „svobodní“ homosexuálové mohou usilovat o osvojení dětí, kdežto homosexuálové žijící v registrovaném partnerství nikoli.

Zvláště zarážející je postoj poslanců ČSSD, kteří ve své většině buď odmítli zařadit do programu schůze projednávání novely zákona o registrovaném partnerství (37 poslanců) nebo se hlasování zdrželi (7 poslanců), a pouze jedna poslankyně hlasovala pro Faltýnkův návrh zařadit tento bod na program schůze.

Levicové strany všude na Západě se zasazují o to, aby byly chráněny a posilovány individuální lidské svobody a lidská práva. Zasazují se o ochranu menšin. ČSSD, zdá se, právní ochranu dětí žijících v homosexuálních rodinách řešit příliš nechce, a diskriminace homosexuálních párů ji nezajímá. Řekl bych však, že pokud se sociální demokraté domnívají, že téma diskriminace „odbydou“ žehráním na to, že v politice je málo žen, pohoří…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…