Pošvářová (SZ): Musíme zabránit každé zvůli moci, která využívá svého postavení k prosazení vlastních zájmů

28.08.2014 10:57

Eliška Wagnerová a Miloslava Pošvářová se postavily za referendum o poloze nádraží v Brně

Pošvářová (SZ): Musíme zabránit každé zvůli moci, která využívá svého postavení k prosazení vlastních zájmů
Foto: Archiv MP
Popisek: Miloslava Pošvářová

Organizátorů petice za dosud největší místní referendum v ČR se zastaly významné osobnosti - brněnská senátorka Eliška Wagnerová a protikorupční bojovnice Miloslava Pošvářová (kandiduje do senátu v obvodu Brno-město). Obě kritizují účelový postup brněnského magistrátu, který zneplatnil téměř 8 z 21 tisíc odevzdaných podpisů pod peticí za referendum o poloze brněnského nádraží. Do sběru podpisů se významně zapojila i brněnská Strana zelených (SZ). Její členové nyní pomáhají organizátorům petice s přezkumem oprávněnosti vyškrtnutí podpisů.

Magistrát po odevzdání petice požadující vypsání referenda o poloze brněnského nádraží vyškrtal 7 844 podpisů z celkem 21 083 odevzdaných. Zelení pomáhají s prověřováním toho, zda vyškrtané podpisy byly zpochybněny oprávněně. Zjistili přitom, že podstatná část lidí, jejichž podpis magistrát označil za ‘vyřazené Kontrolou v Základních registrech’ ve skutečnosti trvale žije na uvedených adresách a jejich údaje se shodují s tím, co bylo uvedeno na petici. Jsou tedy oprávněnými voliči a magistrát jejich podpis vyřadil neoprávněně.  Za aktivisty se postavila i senátorka Eliška Wagnerová, která referendum od počátku podporuje, a vyškrtnutí některých podpisů označila za “zlou vůli”.

"Je třeba si uvědomit, že zastupitelé rozhodují o věcech svěřených do jejich kompetence nikoli ve vlastním zájmu, ale v zájmu obyvatel obce. Jsem znepokojena informací o tom, kolik podpisů na petičních arších bylo magistrátem vyřazeno. Měla jsem možnost se s některými vyřazenými podpisy z archu seznámit a na první pohled mi bylo zřejmé, že šlo o 'zlou vůli', respektive projev nevůle uspořádat referendum," uvedla Eliška Wagnerová, senátorka za SZ.

“Vyjádření vlastního názoru považuji za základní princip demokracie. Proto se musí zabránit každé zvůli moci, která využívá svého dočasného postavení k prosazení partikulárních zájmů a nikoliv k hájení zájmu občanů. Základním principem je sloužit občanům, nikoliv je využívat. Zásadně proto podporuji snahy občanských iniciativ k prosazení referenda o nádraží v Brně a i sama osobně půjdu na ulici tyto lidi podpořit. Zaslouží si náš respekt a poděkování,” uvádí Miloslava Pošvářová, Brňanka a kandidátka do Senátu za zelené a piráty.

Otázka, zda modernizovat stávající nádraží v centru Brna, nebo jej odsunout o kilometr na jih se v Brně řeší již několik desetiletí. Přesně před 10 lety, v říjnu 2004, však proběhlo o této otázce první lidové hlasování, ve kterém se 85 % zúčastněných vyslovilo pro zachování ve stávající poloze. Vzhledem k 25% účasti však výsledek nebyl závazný a vedení města se jím odmítlo řídit.  Podle zelených by o tak rozsáhlé investici, která významně ovlivní tvář města, měli rozhodnout sami Brňané v referendu konaném v termínu komunálních voleb. Důvody pro modernizaci nádraží v centru shrnuli zelení na svém portálu www.zelenebrno.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…