Premiér Sobotka: Dvojí kvalita potravin v EU musí skončit

27.02.2017 13:18

Česká republika patří k zemím, které upozorňují na problém dvojí kvality potravin v EU. Je pro mě nepřijatelný stav, kdy se občanům v jednom státu nabízí zboží stejné značky ve stejném balení, ovšem v dramaticky jiné kvalitě než ve státu jiném. Měla by být pouze jedna kvalita v celé EU pro všechny, a to ta nejvyšší.

Premiér Sobotka: Dvojí kvalita potravin v EU musí skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Apelovali jsme proto na Evropskou komisi, aby zajistila účinné řešení tohoto problému. Toto téma jsme také otevírali na Radě pro zemědělství. V řešení se angažují i čeští europoslanci, např. europoslankyně O. Sehnalová.

Podpořil jsem v této věci iniciativu slovenského premiéra Roberta Fica, aby V4 důrazně upozornila na tento přetrvávající problém.

Naše intenzivní snaha změnit věci k lepšímu pokračuje. Dnes mě polská premiérka Beata Szydlová, která aktuálně předsedá Visegradské skupině, informovala o svolání mimořádného summitu V4 právě k tématu dvojí kvality potravin.

S premiéry Maďarska, Polska a Slovenska bychom se k tomu měli v Polsku sejít v nejbližších dnech. Naším cílem je, aby iniciativa V4 vedla ke konkrétnímu a rychlému řešení. Jde o problém, který dopadá na naše občany, kteří v 21. století nemají moznost nakupovat stejně kvalitní potraviny, které jsou k dostání hned za hranicemi. Přitom jsme součásti jednotného trhu EU.

Moje vláda povazuje situaci za zásadní a uvědomujeme si, že jeho řešení musí přijít z unijní úrovně. Proto jsem dnes polské premiérce navrhl, aby se mimořádného summitu V4 k dvojí kvalitě potravin zúčastnil také zástupce Evropské komise tak, aby Komise a Rada ministrů zemědělství mohly na základě našeho summitu rychle přijít s konkrétními návrhy na řešení současné nepřijatelné situace.

Věřím, že budeme jako V4 ve své snaze úspěšní, dosáhneme potřebné změny a kvalitní potraviny a zboží budou dostupné pro všechny občany EU.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.