Prokop (ANO): Jižní Město jako jeden velký domov důchodců?

09.04.2017 18:02

Jižní Město je se svými bezmála osmdesáti tisíci obyvateli šestou nejlidnatější pražskou částí. Pokud bychom k pražským čtvrtím přistupovali jako k samostatným městům, v celorepublikovém měření se tak Praha 11 nachází na šestnáctém místě.

Prokop (ANO): Jižní Město jako jeden velký domov důchodců?
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

Celkový vývoj osidlování této lokality je velmi specifický, nejednalo se totiž o přirozený proces, ale o záměrné vybudování sídliště za minulého režimu, do kterého se během několika let nastěhovalo velké množství lidí. Pokud v roce 1970 na Jižním Městě bydlelo zhruba pět tisíc obyvatel, v roce 1991 populace dosahovala již hodnoty osmdesáti šesti tisíc.

Z toho důvodu je na místě zamyslet se nad věkovou strukturou obyvatel, jelikož se od ní samozřejmě odvíjí i celkové požadavky na služby, infrastrukturu a vybavenost. Tam, kde je převaha mladé populace, je potřeba zajistit například dostatek míst v mateřských školkách a základních školkách. Stárnoucí populace naopak vyžaduje lepší a dostupnější lékařskou péči, nebo domovy pro seniory. Jižní Město je přesně druhá varianta.

 

 

Nejpočetnější skupinou jsou lidé ve věku od šedesáti do sedmdesáti let a lidé ve středním věku od třiceti pěti do čtyřiceti čtyř let. Jedná se vlastně o obyvatele a jejich potomky, kteří se nastěhovali do Jižního Města před třiceti lety, usadili se zde a poté tu společně zestárli. Mladší věkové kategorie zaznamenaly velký propad, nicméně to kromě menšího příbytku obyvatel má jeden hlavní důvod: mladí lidé chtějí z Jižního Města pryč, protože tu bohužel není nic, co by vyhovovalo dynamickému a rychlému životnímu stylu.

 

Výsledkem toho je fakt, že podíl obyvatel ve věku šedesáti pěti let a více roste. A to závratným způsobem, dokonce nejrychleji ze všech částí Prahy. V roce 2004 byl podíl obyvatel v důchodovém věku 10,7%, v roce 2015, tedy po jedenácti letech, se podíl této skupiny zdvojnásobil. Jaké to bude v následujících letech, není těžké odhadnout. Z Jižního Města se může stát pražská čtvrť, ve které budou bydlet převážně senioři, a která nebude mít co nabídnout mladým rodinám. Ty už dnes víceméně preferují jiné lokality.

Co se s tím dá dělat? Co si o tomto problému myslíte Vy?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…