Ransdorf (KSČM): Pan kardinál ve světle české literatury 19.století

29.07.2014 12:23

Dominik Duka, kardinál a primas český, se smál komunistům, že jsou prý přestárlí. Denně jich prý umírá patnáct. Zaráží mne, jak se křesťan může radovat nad smrtí kohokoliv.

Ransdorf (KSČM): Pan kardinál ve světle české literatury 19.století
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

To je ta křesťanská láska v praxi?

Méně už si všímá faktu, že politické stranictví je v České republice v krizi všeobecně. A že komunistům každoročně přibývá 600-1000 nových členů a stále mají v porovnání s ostatními politickými stranami nejvyšší počet lidí v produktivním věku.

Nedostatečnost (K.H.Borovský, Epigramy)

Dokazují kněží z plných plic,
že náš rozum po tom rajském ovoci
za moc nestojí bez boží pomoci.
Věřím páni! Věřím ještě víc,
že Váš rozum i s tou boží pomocí
nestojí za nic.

Vůbec nejsem apriori proti katolíkům. Rakouský katolický historik a sociální myslitel Friedrich Heer napsal dvě obsáhlé a vynikající knihy, Evropa matka revolucí a Evropské duchovní dějiny, které patří ke zlatému fondu mé knihovny. Napsal i krásnou knížku o smyslu života. Mám rád teology Druhého vatikánského koncilu Yvese Congara, Henriho de Lubaca, Jeana Daniélou, stejně jako latinskoamerické teology osvobození. Oslovil mne Hans Kueng. Mnoho inspirujících pasáží mi poskytl i bývalý papež Benedikt XVI. ve své práci o Ježíši Kristu, zejména v části o Ježíšových podobenstvích.

Ale současný ušmoulaný český katolicismus žádné tvůrčí postavy nemá a mediální mág Tomáš Halík je nenahradí.  Kdysi jsem napsal, že komunisté jsou kalvinisté bez Boha, a ve své knize Není všem dnům konec jsem vysvětlil, jak to myslím. Kdybych musel volit mezi církvemi, což nemusím, tíhnul bych k protestantům ( podnětná byla třeba Hromádkova kniha Evangelium o cestě za člověkem).

Pan kardinál a primas český Dominik Duka potvrdil, že epigramy Karla Havlíčka Borovského jsou nadčasové a i po téměř sto sedmdesáti letech vystihují dnešní realitu:

Talenty

Pavlu hůř a Petru líp
ticho, závist, ticho!
kacířům dal Pánbůh vtip,
svaté církvi břicho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…