Ropková (ČSSD): Posilování platů ve školství považuji za jeden z největších úspěchů. Praha je centrem vzdělání

28.03.2017 17:38

Při příležitosti Dne učitelů, který připadá na výročí narození Jana Ámose Komenského, oznámila pražská radní pro oblast školství záměr v příštím roce navýšit dosavadní příspěvek hlavního města k platům učitelů.

Ropková (ČSSD): Posilování platů ve školství považuji za jeden z největších úspěchů. Praha je centrem vzdělání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

O tomto záměru bude nyní jednat s koaličními partnery. Současná městská rada přitom pedagogům v krajském školství přispívá k platu už nyní více než 1 200 korun měsíčně. Po jednání rady to uvedla radní pro školství Irena Ropková.

Hlavní město už několik let příspěvkem z vlastního rozpočtu posiluje platy pedagogických i nepedagogických pracovníků zařazených v obecním a krajském školství na území metropole. Každý zaměstnanec pražského školství tak měsíčně v průměru obdrží k výplatě přibližně sedm set korun navíc, v případě pedagogů, kteří učí na středních či vyšších odborných školách a dalších zařízeních zřizovaných hlavním městem, příspěvek činí dokonce 1 200 korun. Učitelům základních škol město měsíčně přispívá přibližně 1 100 korun.

„Posilování platů v oblasti školství považuji za jeden z největších úspěchů tohoto vedení hlavního města. Daří se nám tak alespoň zčásti kompenzovat dlouhodobě nízké platy ve školství a zvýšené náklady na život v Praze. Jsem velmi ráda, že v tomto ohledu vhodně doplňujeme úsilí ministryně školství Kateřiny Valachové o průběžné navyšování platů ve školství ze státního rozpočtu,“ vysvětluje radní pro oblast školství Irena Ropková.

V Praze působí na 17,5 tisíce pedagogů a jejich průměrná mzda činila v loňském roce včetně příspěvku hlavního města přibližně 29 tisíc korun. Na úrovni středních a vyšších odborných škol činil průměrný plat 31,5 tisíce korun, na základních školách pak 27 tisíc korun. „Ráda bych prostřednictvím příspěvku z rozpočtu hlavního města Prahy v příštím roce průměrný plat učitelů ještě navýšila. Praha je tradičním centrem vzdělání a bez adekvátního platového ocenění našich pedagogů se z dlouhodobého hlediska neobejdeme,“ říká radní Ropková při příležitosti Dne učitelů, který připadá tradičně na 28. březen, tedy výročí narození Jana Ámose Komenského.

Nižší platy pedagogů v obecním školství ovlivňují především nižší platové třídy pro pedagogy v mateřských školách a ve školních družinách, u nepedagogických pracovníků má mimo jiné vliv skutečnost, že v obecním školství je oproti krajským školám výrazně více školních jídelen, v nichž jsou zaměstnanci zařazeni v nižších platových třídách. Celkem působí v pražském školství přibližně 24,5 tisíce zaměstnanců, jejichž průměrný plat činí měsíčně 26 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.