Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a její budoucnost – mladí lidé

14.07.2017 9:40

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po mezinárodní agendě s podporou Švýcarska následuje její budoucnost - mladí lidé.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a její budoucnost – mladí lidé
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Lidé ve Švýcarsku jsou velmi často konfrontováni s politickými rozhodnutími. Vyžaduje to hluboké zamyšlení nad příslušnými tématy. Znamená to, že švýcarští voliči jsou o politice lépe informováni než občané v zemích, kde mají méně institucí přímé demokracie?

Znalosti mladých

Švýcarské školy obecně nepřikládají velký význam politickému vzdělání, třebaže mezi kantony existují značné rozdíly. Podle mezinárodního průzkumu pouze 19% švýcarských škol vyučuje občanskou nauku jako samostatný předmět.

Vliv přímé demokracie

Nezdá se však, že by to mělo nepříznivý dopad na politické znalosti průměrného švýcarského občana. Z empirické studie Univerzity v Curychu vyplývá, že švýcarští občané jsou ve skutečnosti o politických otázkách informováni velmi dobře. Bylo zjištěno, že je to převážně důsledek švýcarského politického systému s jeho rozsáhlými možnostmi účasti. V rámci studie byla rovněž analyzována data z Evropské unie a existují důkazy o tom, že referenda o Maastrichtské smlouvě a o vstupu do Evropské unie vedla v členských zemích k vyšší informovanosti. Podobné účinky lze očekávat od lidových hlasování o Lisabonské smlouvě a evropské občanské iniciativě. Stručně řečeno: Čím více se lidé mohou podílet na zákonodárství, tím více jsou informováni.

Přesto ve Švýcarsku vyvstala otázka, zda je na švýcarských školách zapotřebí systematičtější výuka politických a sociálních problémů, která by podněcovala zájem mladé generace o politiku.

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.