STAN: Jak jsme zakládali mládežnickou organizaci na jižní Moravě

03.04.2018 7:36

Slavnostně jsme dokončili zakládací proces a konstituování krajské organizace mSTAN (mládežnická organizace Starostů a nezávislých). Hurá! Nyní je čas se ohlédnout a shrnout naše zakládání. Než se o slovo přihlásí další fáze – budování.

STAN: Jak jsme zakládali mládežnickou organizaci na jižní Moravě
Foto: STAN
Popisek: STAN

Začíná se v jednom, ve dvou lidech

MSTAN je v České republice v současné chvíli nejmladší politickou mládežnickou organizací. Vznikl teprve v předloňském roce a přirozeně začal sdružovat mladé členy Starostů a nezávislých. Zvláště v hlavním městě. V loňském roce však v souvislosti s parádní jízdou až do Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky přišli ke Starostům i nové tváře a vznikl dostatečný tah pro bujení jednotlivých místních a krajských organizací.

Nejinak tomu bylo i u nás na jižní Moravě. Před rokem touto dobou jsme přijeli na schůzi mStan do Prahy první dva zájemci o členství z jižní Moravy. Terezka Nováková, dnes již úspěšně aklimatizovaná v Bruselu, a já. Na počátku všeho stojí myšlenka. Cíl „sdružovat mladé lidi s liberálně konzervativními hodnotami, usilující o kultivaci politického prostředí“ přilákal i nás, první dva odvážlivce.

Sjednocuje úspěch i neúspěch

Pak už to šlo ráz na ráz. Parlamentní volby, noví pomocníci v kampani, velmi přátelská a dělná atmosféra, dlouhé večery po kampani a probírání politiky ze všech úhlů pohledu. Početní růst byl jen otázkou času.

Přímo v kampani jsme získali Verču, Matěje a Martina. Ve stejném čase, ale již déle sympatizující, břeclavské Mladé a neklidné – Jakuba, Ondřeje, Karolínu. Odpracovaná kampaň do sněmovny přilákala pozornost i do té doby váhajících a rozrostli jsme se o Doniku, Evču a Václava. Zatím poslední vlna rozšiřování nastala po prezidentských volbách, pro náš tábor tentokrát neúspěšných.

Vše zlé je však pro něco dobré a stejně jako předtím úspěšná i tato neúspěšná kampaň zvedla mnoho lidí ze židle a my jsme získali dvě nejmladší členky – Adélku a Ivču. Dnes už k nám patří i Lukáš, Aneta a Michal.

Na pivu, v kanceláři, na ulici

Poprvé jsme se v širším počtu sešli v prosinci v sídle STAN JMK, kde jsme si nastínili, co nás spojuje a do čeho bychom se rádi v letošním roce pustili. Padaly různorodé návrhy, nejživotaschopnější se jeví pomoc v komunálních volbách, kandidatury našich mladých, politické besedy, občanské vzdělávání a samozřejmě neopominutelná pravidelná setkání a vlastní debaty nejen nad politikou.

Lednové setkání v hospůdce nás chtě nechtě uvrhlo do prezidentské kampaně. Nemohli jsme zůstat stranou a každý dle svých možností, avšak se společnou koordinací, jsme vyrazili do kontaktní kampaně, motivovat rozhodnuté, přesvědčovat nerozhodnuté a debatovat s názorovými odpůrci.

Zrození legendy: Jihomoravský mStan spatřil světlo světa

Bylo jasné, že táhneme za jeden provaz a zbývalo přesvědčit centrální mStan, že už jsme dozráli početně i chutí naplňovat společné hodnoty a zasloužíme si vlastní krajskou organizaci. V úterý 13. 2. jsme se sešli v počtu 12 lidí (Donika, Eva, Václav, Matěj, Veronika, Karolína, Jakub, Ondřej, Adéla, Iva, Michal a Jakub) + předsednictvo z Prahy, založili jsme dva místní kluby – Břeclav a Brno, zvolili jejich předsedy Jakuba a Jakuba, a založili v souladu se stanovami i krajskou organizaci – Jihomoravský mStan.

Důvěru na post prvního krajského předsedy jsem dostal já, čehož si velmi vážím a zavazuje mě to vést organizaci v jejích začátcích pevně a rychle kupředu. Místopředsedou byl zvolen Jakub Matuška, historicky první krajskou tajemnicí jsme jmenovali Veroniku Houserovou.

Druhou hodinku jednání v krásných kulisách hotelu Slavia jsme věnovali přípravě na letošní rok, plánu našich činností a zapojení jednotlivých členů. O tom ale až někdy příště

Přidej se k nám

Takhle jsme tedy vznikli a nyní je jen na nás, zda dokážeme naplnit hodnoty, na kterých stojíme, cíle, které jsme si uložili a vizi, za kterou kráčíme.

Rozhodně přitom uvítáme nové tváře! Zajímáš-li se o politiku a chceš aktivně měnit svět okolo sebe k lepšímu, zveme Tě na jedno z našich pravidelných setkání. Bližší informace (než zprovozníme všechny komunikační kanály), získáš na adrese ZDE.

Rádi Tě mezi sebou přivítáme!

S přáním bláznivosti v plánování a hladovosti v uskutečňování Vašich/našich cílů

Jakub Krainer
předseda mSTAN JMK a zahraniční tajemník mSTAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Cílem zákona je především dostat léky k pacientům

16:21 Ministr Válek: Cílem zákona je především dostat léky k pacientům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech