Senátor Balatka: Svátky, vztahy a rodina

08.12.2019 22:56

Adventní doba a Štědrý den jsou obdobím, na které se někdo těší a někdo se ho obává.

Senátor Balatka: Svátky, vztahy a rodina
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Pro leckoho z nás jsou Vánoce každoročně poklidným svátečním setkáním rodiny plným pohody, pro jiné zase zdrojem stresu z „povinného“ setkání s příbuznými, které zrovna nemusí. A pro některé znamená toto období pocit samoty a opuštěnosti. Jsou to lidé, na které příbuzní zapomněli, nebo jim odešel nedávno někdo blízký. Vánoce jsou zkrátka plné emocí, od radosti, lásky a štěstí až po pocity marnosti, závisti, osamělosti a zloby. Jsou jakýmsi „koncentrátem“ pocitů, které nás provázejí celý rok. Právě v době Vánoc si je ale uvědomujeme hlouběji a ostřeji.

S mnoha věcmi a okolnostmi nemůžeme udělat nic. Ale mnohé můžeme sami změnit, a to velmi výrazně, aniž se to třeba může na první pohled zdát. Všechno, co děláme, říkáme a jak jednáme má nesmírný dopad, ať už dobrý, nebo špatný, to je jen na nás. Mějme na paměti, že právě dobré vztahy v rodině, stejně jako ve společnosti jsou tím nejdůležitějším, a měli bychom o ně pečovat. Respekt k druhým a ochota naslouchat jsou tím, bez čeho se přitom neobejdeme. Nenechme se ovlivnit konfrontační atmosférou ve společnosti, která je někdy uměle vyvolávána a mluvme spolu. Nenechme se rozdělit leckdy domnělým strachem, který mnozí z nás cítí, nevysmívejme se mu a snažme se ho pochopit. Využijme společné chvíle k tomu, abychom si popovídali o obyčejných věcech, které nás trápí, využijme náš čas k tomu, abychom rozdali trochu lásky, klidu a porozumění. Pokusme se najít v sobě vzájemnou pokoru, velkorysost a odpuštění. Ona láska k bližnímu, jakkoli může toto křesťanské slovní spojení někomu znít zastarale a vyvanutě, je tím podstatným, co drží rodiny, ale i celou naši společnost pohromadě. A to je podle mne hlavním poselstvím Vánoc. Nebojme se probudit v sobě to lepší v nás. I jedno odpoledne věnované osamělému člověku nebo pár korun do sbírky může leccos změnit. A to nejenom v době vánočních svátků.

Chtěl bych vám popřát krásné a klidné vánoční svátky plné radosti, mnoho štěstí, zdraví a porozumění v novém roce.

Miroslav Balatka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…