Staník (Úsvit): Páni ministři, přestaňte oblbovat lidi, řekněte jim pravdu

04.11.2014 12:15

Tak nám chtějí vyklidit sklady munice ve Vrběticích na Zlínsku. Prý do skladů v Květné, které se již řadu let nepoužívají a kdo ví, v jakém jsou stavu. Jenže sklad ve Vrběticích, který byl spolu s dalšími postaven ve čtyřicátých letech minulého století, prokázal, že je bezpečný.

Staník (Úsvit): Páni ministři, přestaňte oblbovat lidi, řekněte jim pravdu
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

I přes velký výbuch nedošlo k explozi dalších skladů a až na pár vysklených oken a poničených domů se nikomu nic nestalo. A to se šeptá, že byla překročena jeho obložnost. (množství povolené munice, která se v něm může skladovat). Do svých skladů ve Vrběticích investovala firma Exkalibr 10 milionů korun na jejich rekonstrukci a zabezpečení. No a teď páni ministři rozhodnou, že z těchto bezpečných skladů přesuneme munici někam, kde řadu let dávaly lišky dobrou noc a tam to má prý být bezpečné.

Jenže tohle není řešení. Řešením přeci je, zavést do skladů řád a pořádek a ze strany státu provádět důkladnou kontrolu, zda jsou tyto normy dodržovány. Možná by stačilo oprášit předpisy, které platily před rokem 1989. Tehdy byl sklad pouze skladem, a když chtěl někdo s municí manipulovat, tak si ji musel převést do prostor k tomu určených. Když došlo k explozi tak vybuchlo jen malé množství munice. Výbuch sice odnesl dotyčný pracovník, ale nebylo ohroženo okolí. Sklady se taky musely pravidelně větrat, musela tam být předepsaná teplota a vlhkost a bylo předepsáno, které druhy munice se mohou skladovat společně. Tyhle pravidla platí i dnes, jen se to nějak nedodržuje. Proč taky, jsou to zbytečné náklady navíc a řadu let se nic nestalo. S municí manipulují brigádníci bez potřebných znalostí s cigaretou v ústech.

Samostatná kapitola je Integrovaný záchranný systém, kdy hasiči ani nevědí, co je ve skladech umístěno a které sklady jsou funkční. Dřív měla každá fabrika svoji požární jednotku, kdy její členové perfektně znali jak samotné sklady, tak i uskladněný materiál. Jen dnes to již jaksi není zapotřebí.

Populistické gesta, jako je stěhování skladů, tenhle problém nevyřeší. Přitom v ČR ani není volná kapacita v muničních skladech, kam by se dalo takovéto množství munice stejně bezpečně uskladnit. A to ani nehovořím o dalším zbytečném riziku spojeném s transportem munice. Podotýkám, že tohle jsem si nevycucal z prstu, ale mám to od lidí, kteří téhle problematice rozumí.

Takže páni ministři. Přestaňte oblbovat lidi, řekněte jim pravdu, co jim skutečně hrozí, udělejte inventuru ve zbývajících skladech, nechte odvést jen munici, která je zde navíc a stanovte přesně orgány, které jsou oprávněny kontrolovat munici a sklady u soukromých firem. Valašsko je od třicátých let minulého století spojeno s výrobou zbraní a munice. Velkou ránu ji zasadil president Havel a od té doby jen skomírá. Nezasazujte jí poslední ránu, ale snažte se její výrobu zde obnovit.

Bc. Jaroslav Staník – člen grémia hnutí Úsvit za Zlínský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…