Telička (ANO): Je opravdu nejvyšší čas jednat

18.12.2016 14:51

Europoslanec Telička apeloval na Evropskou radu kvůli situaci v Aleppu a v Turecku:

Telička (ANO): Je opravdu nejvyšší čas jednat
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Tuto středu proběhla na plénu Evropského parlamentu debata k aktuální agendě ER, na které mluvil i europoslanec Pavel Telička (nestr. za ANO, místopředseda frakce ALDE).

V úvodu svého příspěvku připomněl předávání Sacharovovy ceny dvěma Jezídským dívkám, které jsou hlasem obětí násilí a teroru od takzvaného Islámského státu. „Je to tak odlišné od toho, co se dnes děje v Aleppu?,“ ptal se český europoslanec. „Rád bych se vyhnul a předešel situaci, že budeme za rok nebo za dva dávat Sacharovovu cenu za lidská práva někomu, komu se podařilo utéci z Aleppa. Když se podíváte na návrh závěrů Evropské rady, tak tam je napsáno, že EU „ponechává všechny možnosti otevřené“. Ty závěry byly sice formulovány před několika dny a od té doby došlo k jistému posunu, ale přesto si myslím, že situace tam se za poslední dny ani týdny zásadně nezměnila. Je opravdu, opravdu nejvyšší čas jednat – přijmout rozhodnutí,“ řekl Pavel Telička v dnešní debatě na plénu Evropského parlamentu.

Další otázkou, kterou Telička v rozpravě k agendě zítřejší Evropské rady vznesl, bylo Turecko. Podle něj souhlasí s předsedou Evropské komise Junckerem v tom, že došlo k velkému pokroku v řešení migrace v rámci ujednání s Tureckem, jsou zde mnohé pozitivní signály. „Ale to musím oddělit od jiné otázky. A v ní je Evropský parlament vyjimečně  jednotný – voláme po zastavení  jednání s Tureckem. Máme Kodaňská kritéria pro členství, pro vedení přístupových rozhovorů. Lidé jsou v Turecku uvězňováni, pronásledováni a my stále dále diskutujeme a jednáme o přistoupení Turecka k EU. To si ze mě musíte dělat legraci,“ uzavřel svůj příspěvek Pavel Telička.

Z osobního webu politika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky