Tošenovský (ODS): Energetická unie? Jen nové úřady, pohádky a boj s klimatem

27.02.2015 14:28

Diskuse o tzv. energetické unii, kterou ve středu otevřel eurokomisař Šefčovič, je teprve v počátku, přesto nabízí podle místopředsedy ODS Evžena Tošenovského především zklamání. Cílem komise je hlavně další centralizace rozhodování do Bruselu a ještě vyšší podpora tzv. obnovitelných zdrojů.

Tošenovský (ODS): Energetická unie? Jen nové úřady, pohádky a boj s klimatem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Evžen Tošenovský

„Byli bychom rozhodně pro, pokud by snahy komise vyústily ve skutečné otevření trhu, který je nyní hrůzně pokroucen všemožnými zelenými dotacemi,“ říká Evžen Tošenovský. „Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že má vzniknout jen další úřednický moloch.“

Nebezpečí tkví podle Evžena Tošenovského v dalším posilování pravomocí unijní agentury ACER, která zatím pouze koordinuje činnost nezávislých národních regulátorů. Vznik celounijního regulátora by mohl vést k prolomení dosud uznávaného práva členských států určit si svůj „energetický mix“, tedy z jakých zdrojů vyrábějí kolik energie, a to vzhledem ke svým odlišným geografickým podmínkám. „V takovém případě bychom debatu o posílení jaderné energetiky mohli rovnou ukončit a stali bychom se závislými na nevýhodném dovozu energie z jiných států,“ varuje Evžen Tošenovský.

Zcela z oblasti sci-fi jsou pak podle Tošenovského představy komise o dalším posilování "obnovitelných" zdrojů prostřednictvím tzv. chytrých sítí (smart grids).

„Evropě zoufale chybí především zcela základní infrastruktura, která by byla schopna vyrovnávat obrovské výkyvy způsobované větrnou a solární elektřinou. Sítě, které by si přebytkovou energii ‚přehazovaly‘ mezi sebou nebo ji skladovaly, jsou zatím v nedohlednu, proto se naopak jako racionální jeví omezování dotací pro obnovitelné zdroje,“ říká Evžen Tošenovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…