Úsvit: Referenda jsou v České republice stále populárnější. Proti jasné vůli občanů se ale staví politici

17.09.2014 16:09

Novela zákona o místním referendu

Úsvit: Referenda jsou v České republice stále populárnější. Proti jasné vůli občanů se ale staví politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Referenda jsou v České republice stále populárnější a o jejich vypsání usiluje stále více lidí - jen letos podepsalo petice o vyhlášení referend desítky tisíc lidí. Proti jasné vůli občanů se ale staví politici, přičemž hlavně politici ČSSD evidentně dělají na radnicích úplně něco jiného, než slibují v programu. Kvůli obstrukcím, vyškrtávání podpisů a zdržování ze stran magistrátu se neuskuteční referenda např. v Brně (o umístění nádraží) nebo v Jihlavě (o nakládání s odpady). Není náhodou, že na těchto radnicích vládnou politici ČSSD a také ODS. V Ústí nad Labem došla situace tak daleko, že o konání referenda musel rozhodnout dokonce soud. Místní radnice totiž referendum blokovala tak, že to bylo proti zákonům. Jiná referenda neplatí kvůli nesmyslně vysokému kvóru, přestože občané zcela jasně vyjádřili svou vůli – letos na Praze 7 hlasovalo 6,5 tis. občanů pro nulovou toleranci heren a pouze 600 proti, přesto referendum neplatilo. 

Hnutí Úsvit je jediné v Poslanecké sněmovně, které skutečně upřímně prosazuje referenda jako součást rozhodování o veřejných otázkách. Na programu stávající schůze Poslanecké sněmovny je novela zákona Úsvitu, kde rušíme kvórum účasti u místních referend, stejně jako je tomu u jakýchkoliv jiných voleb v České republice. Chceme, aby měl hlas občana vždy stejnou váhu a to jak u voleb, tak i u referenda, což považujeme za logické.

Jaký je skutečný přístup k referendu u politiků z ostatních stran, které jeho podporu deklarovali, jasně ukazuje i aktuální vládní návrh zákona o celostátním referendu od ministra Dienstbiera, kdy jsou nastaveny tak vysoké parametry, že je referendum v praxi nerealizovatelné - pro pouhé vypsání referenda je třeba sesbírat za několik měsíců 250 tis. podpisů (v 8 mil. Švýcarsku pouze 50 tis.), pro jeho platnost pak účast více než 2 milionů obyvatel a na rozdíl od nejvyspělejších zemí jako je Švýcarsko, bude velmi omezené i to, o čem se může hlasovat, takže nepůjde například zrušit Senát či nesouhlasit se zvýšením daní. Jen připomínáme, že návrh zákona o obecním referendu z pera Úsvitu obsahoval podmínku 100 tis. podpisů k vyhlášení referenda a stejně jako u jakýchkoliv voleb v ČR nezaváděl kvórum.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…