Vích (SPD): Spotřební daň je základem sociálního státu

09.12.2016 10:50

Kouření cigaret je věc svobodného rozhodnutí každého jednotlivce, nicméně přijetím protikuřáckého zákona v aktuálním znění je dalším z klacků pod nohy zejména pohostinstvím po již zavedené EET.

Vích (SPD): Spotřební daň je základem sociálního státu
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Kouření škodí zdraví. O tom není pochyb.

Kolik má ale stát třeba z prodeje jedné rabičky cigaret? Cenu 76,- Kč za jednu krabičku cigaret ve skutečnosti tvoří z 64,- Kč spotřební daň a DPH a z 12,- Kč náklady výrobce a obchodníka. Jinými slovy, výrobní cena jedné krabičky cigaret je cca 7,- Kč a cca 5,- Kč zbývá na koncového prodejce.

Sociální stát rozdá lidem velkou část rozpočtu v podobě různých dávek. Jejich nominální snížení je pro vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL v současné době politicky neprůchodné, a tak se využívá jiné cesty: zvýšení nepřímých daní anebo kontrola jejich výběru (průběžné daňové hlášení a EET). Od roku 2004 vzrostla jenom cena základních potravin cca o 1/3. (Někdo může namítnout, že se ale recipročně snížila cena například lokomotiv). Lidé dostanou nemalé peníze, ale pokud je utratí v domovském státě tak téměř čtvrtina se vrátí zpět do státního rozpočtu v podobě DPH.

Asi nikoho nepřekvapí, že nemalá část sociálních dávek je využita k nákupu alkoholu, cigaret či tabáku. V takovém případě se státu může vrátit i více jak 80 %. Výsledek je ten, že různé sociální dávky (jako např. podpora v hmotné nouzi) jsou vysoké, ale stejně tak jsou vysoké i ceny zboží nakupovaného příjemci dávek.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Chytré nastavení daní vede podle zdravotníků nejen ke snižování spotřeby tabáku, ale přináší ještě další výhodu. Zvýšené příjmy z daní totiž mohou státy využívat na další boj proti kouření, na pomoc těm, kdo se snaží kouření odvykat, i na potírání zmíněného nelegálního ochodu. To by bylo v pořádku, ale v případě nedávno schváleného rozpočtu na rok 2017 se tato skutečnost neodráží. Rozpočet MPSV tvoří již neskutečných 560,5 mld korun, tedy v podstatě jeho polovinu a že by se nějakým zásadním způsobem podílela tato částka ve prospěch zvýšení zejména nejnižších důchodů řádově o tisíce korun měsíčně, tak o tom se hovořit nedá.

V uvedeném případě platí přímá úměra. Pokud bude v našem státě převažovat "pracující chudoba" za třetinové platy oproti západu a živořící důchodci, a bude i nadále platit výše uvedený způsob vyplácení různých neadresných sociálních dávek, tak bude i velká spotřeba alkoholu, cigaret a tabáku a naopak. Toho se ale poctivě pracující slušní občané našeho státu od vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL nedočkají. Tak snad po volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu