Žďárský (ČSSD): Městské firmy - Nová taktika, nebo neúspěch?

08.05.2015 7:25

Kromě obchodních společností, jako jsou teplárny, dopravní podnik atd., je Brno spoluvlastníkem firem založených společně s jinými obcemi či krajem.

Žďárský (ČSSD): Městské firmy - Nová taktika, nebo neúspěch?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jedná se např. o Vírský oblastní vodovod (VOV), sdružení měst a obcí. V tomto sdružení, které zásobuje pitnou vodou i město Brno (ze strategického pohledu Brna jde o nenahraditelný záložní zdroj vody), máme téměř polovinu rozhodovacích pravomocí. Poprvé však nemáme předsedu ani místopředsedu v představenstvu ani v dozorčí radě sdružení.

Ve společnosti KORDIS JMK (město Brno vlastní 49 %), jejíž činností je koordinace Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, poprvé nemáme druhého zástupce v představenstvu.

Logicky se nabízí otázka, zda tyto skutečnosti máme považovat za neúspěch nového vedení města, nebo za novou taktiku. Současná koalice sice zřídila pozici uvolněného radního pro správu městských účastí a navíc primátor zřídil ve svém týmu funkci koordinátora pro městské společnosti, ale jeví se, že ani tyto „úkony“ nestačí na to, aby tak jako v předešlých obdobích byly standardně hájeny zájmy a pozice města Brna.

Lídr koalice (ANO) se prezentuje jako tým manažerů, ale i s danou „výzbrojí“ byl při sestavování představenstva a dozorčí rady ve VOV a KORDIS spíš jen pro smích těm, kteří tomu jen trochu rozumí.

Ovšem je-li ztráta strategických pozic ve společnostech, kde město nevlastní 100 % (kdy nerozhodují jenom brněnští radní), novou taktikou, je vše v pořádku.

Obdobný názor mám i na záměr slučování Úrazové nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří. O něm se poprvé až z médií dozvěděli nejen Brňané, ale i řád milosrdných bratří jakožto vlastník nemovitostí. Výsledkem takového postupu jsou úvahy řádu o neprodloužení smlouvy o spolupráci s městem Brnem.

Vlastimil Žďárský
člen Zastupitelstva města Brna (ČSSD)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…