Zimola: České lázeňství je na pokraji totálního kolapsu

09.11.2013 11:35

České lázeňství se kvůli zásahům ministerstva zdravotnictví pod vedením exministra Leoše Hegera ocitlo doslova na pokraji totálního kolapsu.

Zimola: České lázeňství je na pokraji totálního kolapsu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Vždyť čtvrt roku poté, co byla v říjnu loňského roku zavedena nová pravidla omezující lázeňskou péči hrazenou ze zdravotního pojištění, přišly české lázně až o polovinu pacientů. A tzv. komerční klientela, je nahradí jen stěží. Uvedené změny pak nejvíce postihly lázeňská zařízení poskytující péči o pacienty s neurologickými a pohybovými diagnózami, což se týká právě i jihu Čech. To mimo jiné řekl ve čtvrtek 7. listopadu 2013 jihočeský hejtman Jiří Zimola na 16. konferenci Sdružení lázeňských míst České republiky v Třeboni.

Podle Zimoly se proto není co divit, že se vzhledem k těmto skutečnostem hovoří o armagedonu tolik vyhlášeného českého lázeňství, který s sebou nese širší důsledky, než by se zprvu mohlo zdát. „Kromě toho, že hrozí zavírání některých lázeňských domů a jejich zaměstnancům propouštění, v lepším případě snižování platů, se to odrazí i na řadě dalších odvětví, které jsou na lázeňství napojena, jako jsou místní podnikatelé provozující restaurace, kina či divadla. Což se všeobecně negativně odrazí i na cestovním ruchu a povede k nárůstu nezaměstnanosti,“ zdůraznil.

Hejtman si na druhou stranu uvědomuje, že ekonomická situace u nás není zrovna růžová a šetřit je potřeba, ale škrty je třeba dělat s rozumem, aby úsporná opatření neudělala ve finále ve státní kase více škod, než užitku. Což se, bohužel, kvůli opatření ministerstva zdravotnictví v čele s Leošem Hegerem podařilo. „A právě stát by měl proto tomuto hrozícímu kolapsu českého lázeňství zabránit, i když mu většina lázní nepatří. Zohlednit přitom samozřejmě musí zdravotní, sociální i ekonomické souvislosti,“ míní Zimola.

Závažnost situace si uvědomuje i Asociace krajů České republiky. Na svém nejbližším jednání konaném v listopadu se proto bude tímto problémem zabývat zdravotní komise rady asociace krajů, i když krajům žádné lázně nepatří. „Důležité proto rovněž je, aby se do řešení této situace, také aktivně zapojily zdravotní pojišťovny i Svaz města a obcí České republiky,“ řekla Zimola, který je rovněž místopředsedou Rady Asociace krajů České republiky.

Pokud by se tento přístup nezměnil, dalo by se podle Zimoly s nadsázkou konstatovat, že bychom mohli časem začít rušit nemocnice či domovy důchodců, protože tam přeci lidé jen leží a neprodukují žádný zisk. „Uvědomme si jen, že právě nyní v tuto chvíli všichni teď sedíme na konferenci a věnujeme svůj čas, energii a úsilí tomu, že řešíme jediné téma: Jak pomáhat a léčit ty, kteří by v první řadě měli pomáhat a léčit sami,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…