Dědek mi zobe z ruky, říká údajně primátor Hudeček o knížeti. A Kalousek... Takto pokračuje válka v TOP 09

10.07.2014 13:16

Podle informací ParlamentníchListů.cz se proti výsledkům krajského výboru, který sestavoval kandidátní listinu do komunálních voleb na pražský magistrát, ozvaly další regionální organizace pražské TOP 09. Zdroj z TOP 09 uvedl, že sílí hlasy proti údajně vydírací taktice primátora Tomáše Hudečka a proti radním z TOP 09 obžalovaným v kauze Opencard.

Dědek mi zobe z ruky, říká údajně primátor Hudeček o knížeti. A Kalousek... Takto pokračuje válka v TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: 3. celostátní sněm TOP 09. Na pořadu byla volba předsednictva. Předsedou zůstal Karel Schwarzenberg a 1. místopředsedou Miroslav Kalousek

Anketa

Který pražský primátor byl nejhorší?

hlasovalo: 4358 lidí

„Hudečkova taktika je vždy a za každých okolností použít Karla Schwarzenberga tak, aby přes něj prosadil ve straně svůj názor. Nicméně, část TOP 09 si v Praze myslí, že tím zakonzervovává TOP 09 a dělá z ní sektu,“ řekl redakci zdroj z pražské TOP 09.

ParlamentníListy.cz informovaly již v několika článcích o nesmiřitelném boji, který se odehrává uvnitř TOP 09 v Praze, jenž vede skupina kolem Tomáše Hudečka a lidé okolo prvního náměstka primátora Jiřího Vávry.

Snaha svolat setkání předsedů regionů s vedením kraje i celorepublikové TOP 09

Hudeček prosadil na krajském výboru svou kandidátku na magistrát, Vávrova byla odmítnuta a Vávra na Hudečkově kandidátce vůbec není. Nicméně redakce má k dispozici usnesení dalších regionálních organizací, které žádají změnu na kandidátní listině a také svolání setkání předsedů regionálních organizací s vedením kraje za účasti členů celorepublikového předsednictva.

Proti krajským výborem schválené kandidátce se staví podle informací redakce například Praha 1, Praha 6, Praha 7, Praha 10, Praha 14 a Praha 15. Výhrady ke kandidátce, ale bez usnesení, mají prý Praha 4 – ta je ale opatrná, protože nechce ohrozit svého Jiřího Nouzu, a Praha 11. Naopak za Hudečkem a jím sestavenou kandidátkou stojí Praha 3, Praha 5, Praha 8 a Praha 9, protože ty mají navíc dobré zastoupení na kandidátce.

„RV TOP 09 Praha 6 je znepokojen situací v pražské TOP 09 a navrhuje svolat setkání předsedů regionálních organizací s vedením kraje za účasti členů celorepublikového předsednictva a ukládá regionální manažerce Zuzaně Pelechové, aby o tomto informovala ostatní předsedy regionů a krajské předsednictvo. Domníváme se, že nastalá situace vede k dalšímu štěpení pražské organizace TOP 09, a za východisko považujeme výše uvedené řešení,“ zní usnesení z Prahy 6.

Zastoupení regionů a Opencard

Vyjádřilo se i vedení Prahy 7: „Regionální výbor TOP 09 Praha 7 respektuje pana primátora Tomáše Hudečka jako lídra kandidátky TOP 09 do zastupitelstva HMP. Žádáme lídra této kandidátky a výbor TOP 09 Praha k další diskusi nad složením této kandidátky tak, aby byla sestavena na základě demokratických principů a odrážela postavení, význam a vůli jednotlivých městských částí a regionálních organizací TOP 09, což podle názoru regionálního výboru TOP 09 Praha 7 přijatá kandidátka ze dne 22. 6. 2014 nesplňuje.“

„Žádáme lídra této kandidátky a výbor TOP 09 Praha k další diskusi nad složením této kandidátky tak, aby byla vzata do úvahy skutečnost, že na čelná místa na kandidátce jsou nominováni obžalovaní z trestného činu nebo činů. Zároveň vyjadřujeme těmto osobám v jejich osobním životě plnou podporu a účast. Regionální výbor TOP 09 Praha 7 má důvodnou obavu, aby se tato skutečnost neprojevila negativně na volebním výsledku,“ vyjádřila se Praha 7 k Opencard.

Změna stanov

O co jde? Problém celé kandidátky je podle zdroje z TOP 09 v tom, že je dle stanov sestavována krajským výborem, který má 40 členů, z nichž 26 jich je členy Zastupitelstva hlavního města Prahy. Podle informací redakce je tlak na změnu stanov, aby se počet členů zastupitelstva ve výboru snížil (zhruba na pět) a posílil se vliv regionálních organizací TOP 09 na řízení krajské organizace.

„Tito zastupitelé se převážně postavili na Hudečkovu stranu, protože ten je upřednostňoval, na rozdíl od náměstka Vávry. Ten respektoval vnitrostranické primárky v jednotlivých regionálních organizacích. Hudeček konzervuje stranu a zadělává si na stejný problém jako měla pražská ODS s nevolenými zákulisními hráči, kteří fakticky řídili stranu. Hudeček nemá a nikdy neměl podporu uvnitř členské základny, jak je vidět z výsledků posledního celostátního sněmu TOP 09. Z tohoto důvodu se Hudeček opřel o zastupitele, protože věděl, že ti si své postavení budou chtít zachovat za každou cenu. Ignoroval jednotlivé nominace z regionálních organizací, a tak se stalo, že jedna třetina z 15 pražských regionálních organizací nemá na kandidátní listině žádného svého zástupce. Navíc mít na kandidátce obžalované, je fakt průšvih. To ví snad každý,“ řekl redakci zdroj z pražské TOP 09.

Kdo za tím tahem stojí?

Zastánci Hudečka vidí situace ale jinak. „Někdo se snaží vytvořit jakýsi nový orgán, který by revokoval usnesení pražského vedení k pražské kandidátce. Ale třeba budou mít předsedové regionálních výborů příležitost revokovat usnesení republikového výboru ke kandidátkám do Senátu, kde si jednotlivé regiony sice navrhovaly kandidáty z vlastních řad, ale rozhodnutím republikového vedení jim byli přidělení kandidáti, o kterých dosud ani neslyšeli,“ řekl redakci zdroj z Hudečkova tábora.

„Kdo za tím tahem stojí? Nebudeme se mýlit, pokud budeme jmenovat: Kalousek a jeho bratři a sestry ve vedení topky, Langšádlová, Lukša a spol., inspirování frustrovaným náměstkem Vávrou a lidmi, kteří se nedostali na volitelná místa. Ale tak už to chodí ve všech partajích. Pouze topka jeví tak autodestruktivní sklony. Bohužel, žádná strana nesestaví kandidátku, na kterých by byla všechna místa volitelná. Snad jen v dobách Národní fronty, na kterou lidovci nezapomněli,“ dodal zdroj z Hudečkova tábora.

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, v pražské TOP 09 se na adresu Hudečka dosti nevybíravě vyjádřila v interním dopisu radní pro školství Ludmily Štvánová. Vyčítá mu například, že si hraje pouze vlastní hru bez ohledu na ostatní radní. „To, že jste několikrát uzmul našim kolegům radním jejich témata a vyhlásil je bez jakékoli debaty v Radě na veřejnost, je hloupě prvoplánová politika. My ostatní jsme pak uštvaně dělali vše pro to, aby TOP 09 neměla kvůli Vašim vyjádřením ostudu,“ píše radní s tím, že hasit maléry po Hudečkovi muselo město třeba v případě tunelu Blanka, vyjednávání o tramvajích, v kauze Opencard.

Dědek mi zobe z ruky bych nikdy neřekl

Hudeček nedávno ve svém dopise Miroslavu Kalouskovi a Karlu Schwarznebergovi v případě změny kandidátky pohrozil svou rezignací a odchodem z TOP 09. Další členové TOP 09, kteří si nepřejí být jmenováni, mluví o Hudečkově vydírací taktice, která spočívá v tom, že před sebou v případě každého důležitého hlasování tlačí Karla Schwarzenberga. Nejinak tomu bylo prý při sestavování kandidátky nebo volbě kandidátní listiny.

„Zábavné na celé situaci je fakt, že sám Hudeček se o knížeti před některými členy vyjadřuje dosti nevybíravě a mluví o něm ve stylu: ´dědek mi zobe z ruky´,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z TOP 09.

ParlamentníListy.cz požádaly primátora Tomáše Hudečka, aby se vyjádřil k usnesení regionálních výborů i k tomu, že se prý zaštiťuje Karlem Schwarzenbergem a v soukromí o něm prý mluví dosti nevybíravě ve stylu: „dědek mi zobe z ruky“. 

„V životě jsem to neřekl a ani by mě to nenapadlo a je to trochu pod lidskou důstojnost a myslím nejen mou, ale i Vaši, nebo vy si to nemyslíte? Něco takového je mimo můj styl vyjadřování a mimo mé etické principy. Dědkem bych nenazval ani nepříjemného člověka, natož pak velmi váženou osobu,“ reagoval v SMS Tomáš Hudeček. K usnesení pražských regionálních organizací se ale nevyjádřil.

ParlamentníListy.cz oslovily i členy celorepublikového předsednictva včetně Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, zda podporují kroky a usnesení TOP 09 Praha 6 a Praha 7 směřující k jednání pražského vedení, předsedů pražských regionálních organizací i celorepublikového předsednictva a diskusí nad kandidátkou do ZHMP ohledně rovnoměrnějšího zastoupení regionů a obav z důsledků kandidatury lidí obžalovaných v kauze Opencard.  Karel Schwarzenberg pouze stručně uvedl: "To je jejich záležitost". Miroslav Kalousek zatím nereagoval, ani tisková mluvčí TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…