Je mi z toho blbě, zkažená ČT. Slova o nezávislosti jsou špatný vtip. Je to chobotnice. Politici promluvili k návrhu, aby poplatek platili i ti, kteří nemají televizi

27.07.2015 14:01

ANKETA Šéf České televize Petr Dvořák pro HN řekl, že koncesionářské poplatky by měly platit všechny domácnosti, nejen ty, jež vlastní televizi, neboť je podle něj nespravedlivé, že lidé sledující Českou televizi z tabletu či mobilu nic neplatí. Poplatek má být jakousi solidární daní za možnost sledovat nezávislé zpravodajství či velké sportovní akce.

Je mi z toho blbě, zkažená ČT. Slova o nezávislosti jsou špatný vtip. Je to chobotnice. Politici promluvili k návrhu, aby poplatek platili i ti, kteří nemají televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČT 24, ilustrační foto

Anketa

Která z následujících osobností veřejného života by dle vás měla býti příštím prezidentem republiky ? (poznámka: Jde o čistě orientační anketu)

hlasovalo: 24347 lidí

„Způsob, který dnes máme, opomíjí fakt, že existuje čím dál větší skupina diváků, která sice sleduje televizi, ale ne prostřednictvím obrazovky, jak říká zákon, ale z tabletů, telefonů. To není spravedlivé, ostatní na ně přispívají,“ uvedl pro HN šéf České televize Petr Dvořák s tím, že situace by se dala řešit například podle německého modelu, kde platí každá domácnost bez ohledu na vlastnictví televize.

„Poplatek představuje jakousi solidární daň za veřejnou službu. Je to platba za možnost sledovat nezávislé zpravodajství či velké sportovní akce,“ tvrdí Dvořák.

Na nedostatek financí si mohou stěžovat mladé rodiny s dětmi, ne ČT

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Drtivá většina jich s návrhem nesouhlasí a řada poukazuje na to, že sedm miliard v rozpočtu ČT je hodně a hospodaření je netransparentní.

„To říká už delší dobu. Nemyslím si, že by měl povinně platit každý jen proto, že má tablet. Vždyť sama média včetně ČT se mohou přetrhnout, aby byla na webu – a ne každý, kdo má tablet, sleduje zrovna ČT. Osobně si myslím, že na nedostatek financí si mohou stěžovat mladé rodiny s dětmi, ne ČT. Otázkou je spíše, jak ČT s financemi hospodaří,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Tato záležitost se netýká jen ČT, ale i zákona o audiovizi, který řeší veškeré vysílání včetně internetového. Obě normy se chystají. Počkám na komplexní debatu ve sněmovně a na jejím základě se rozhodnu. Nechci z debaty vytrhnout jednotlivé body. I financování ČT závisí na nastavení pravidel v audiovizi,“ sdělil místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Zaprvé veřejnoprávní média nepodávají nezávislé informace, ačkoli to je jejich prvořadý úkol. Zadruhé využívají reklamní a sponzorské bloky, takže mají i komerční příjem. A zatřetí každý má právo si vybrat, jestli chce tato média sledovat, nebo ne. A pokud je vysílání na internetu volně přístupné, nechápu, proč by měli lidé, kteří televizi nevlastní, platit jakékoli koncesionářské poplatky,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Je mi z toho docela blbě

„Já s Petrem Dvořákem moc nesouhlasím. Znám rodiny, které opravdu televizi nemají. Prostě ji nechtějí. Proto prohlásit, že ji sledují na internetu, je zvláštní. Ty koncesionářské poplatky byly v minulosti kvůli vysílačům. Mnoga ljet tamu nazad. Čili to bylo úplně kvůli něčemu jinému. Takže jsem z toho návrhu dost překvapen,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Hlavně ten závěr, kde tvrdí, že ČT poskytuje nezávislé zpravodajství, se mi nelíbí. Kéž by tomu tak bylo. Česká televize není nepolitická. Myslím si, že se zkazila a že se začíná přibližovat Nově a Primě v tom, co vysílají. Mnohdy, a přesvědčil jsem se o tom u kauzy Opencard, ale i v jiných kauzách, se totiž neptají na názor druhé strany. Zeptají se na to, co chtějí, aby lidé slyšeli. Bohužel je mi to líto. Pokud by ČT byla opravdu nepolitická a čistá, tedy že by ČT opravdu dávala lidem názory z té i oné strany, ať to lidé slyší ze všech stran a sami si udělají názor, tak bych tomu možná rozuměl. Možná. Ale z plošného placení příspěvku je mi docela blbě. Moc se mi to nelíbí. ČT není nepolitická, proto už jí nevěřím. To je můj názor,“ dodal Bronislav Schwarz.

"Jsem rád, že mohu sledovat ještě pár posledních nezávislých sportovních akcí, protože o nezávislém zpravodajství asi nemůže být tak úplně řeč. Pan Dvořák logicky dělá svoji práci, tedy snaží se maximalizovat objem peněz v instituci, kterou má na starosti. O morálním rozměru jeho snažení ovšem třeba začít polemizovat. On zde není od toho, aby určoval lidem míru solidarity a množství peněz, které by si právě jeho instituce zasloužila, ale jeho úkolem je správně hospodařit s množstvím, které je mu určeno. A zrovna o kvalitě této práce já zdaleka nejsem přesvědčen," reagoval poslanec za Úsvit Petr Adam.

„To by představovalo změnu legislativy. Diskusi se nebráním, ale nad konkrétním návrhem,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„S tímto vyjádřením Petra Dvořáka zásadně nesouhlasím. Nelze zpoplatňovat všechny domácnosti s nepotvrzenou domněnkou, že je tam vždy někdo, kdo disponuje mobilem či PC schopným přijímat televizní signál. Navíc málokdo disponuje zařízením a internetovým připojením, které dokáže přijímat a reprodukovat televizi ve srovnatelné kvalitě, jakou disponují televizní přijímače s příjmem DVB. Špatné hospodaření ČT nelze kompenzovat přenosem finanční zátěže na další a další individuální plátce. Je jisté, že odstranění neefektivity v hospodaření veřejnoprávního média by dokázalo chybějící prostředky v mnohém nahradit. Zamýšlené opatření by citelně dopadlo především na nízkopříjmové skupiny, jakými jsou například studenti. A to nelze připustit,“ zlobí se poslanec KSČM Jiří Valenta.

Sedmimiliardová chobotnice. Nezávislá ČT – to jsem se dlouho tak nezasmál

„Věřím, že by se to panu řediteli líbilo. Měl by si ale uvědomit, že velké sportovní akce se dají většinou sledovat i jinde – a že jsou i lidé, kteří je sledovat nechtějí. Měl by si uvědomit také to, že pro řadu lidí jsou slova o nezávislém zpravodajství jen pokusem o špatný vtip. Nemluvě o otázkách hospodaření České televize, které se objevují. Navíc podle podobné logiky budeme třeba platit pravidelný paušál Českým drahám? Máme přece možnost jet vlakem. Podle mě je na čase hledat jiný systém financování a nejspíš i fungování ČT,“ myslí si poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Úvahu pana Dvořáka bych posunul – veřejnoprávní televize by měla být placena nikoli koncesionářským poplatkem, ale z veřejného rozpočtu. A za tyto peníze by měla dělat pouze veřejnoprávní službu, tedy skutečně objektivní zpravodajství, publicistiku nebo dětské pořady – a naopak by Česká televize neměla utrácet naše peníze za komerční projekty,“ uvedl předák a poslanec SPD Tomio Okamura.

„Ze strany pana generálního ředitele Dvořáka to nemá chybu. Sedm miliard rozpočtu, které utratí bez kontroly (NKÚ kontrolovat ČT nemůže), mu nestačí. Potřebuje další zdroje. A ty podle něho zaplatí ti, kteří se na ČT nedívají. Pokládám to za zpupnost a důkaz, že současné vedení veřejnoprávní ČT ztratilo smysl pro realitu. Je třeba urychleně pokračovat v přípravě příslušných legislativních novel, které by umožnily účinnou kontrolu vynakládaných peněz koncesionářů a rozkryly chobotnici pražských uměleckých, právních, politických a mediálních organizací přisátých k rohu hojnosti,“ řekl redakci předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Předně chci říct, že v době zavádění koncesionářských poplatků jsem je nepodporoval, zejména z důvodu postupného snižování příjmu z reklamy, kdy tento výpadek příjmů měli platit majitelé televizních a rozhlasových přijímačů. Z tohoto pohledu setrvám na svém postoji. Rozumím snaze o jistý solidární přístup, ale jako řešení bych viděl částečný návrat k podílu na reklamě a tím možnost snížení koncesionářských poplatků pro občany,“ navrhuje místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Nezávislé zpravodajství ČT? To jsem se dlouho tak nezasmál. Mohl bych poprosit, až se ČT k nezávislému a objektivnímu zpravodajství rozhodne, aby nás o tom informovala? Pokud jde o koncesionářské poplatky, nemyslím si, že by ti, kdo televizní přijímač nemají, je měli platit. Sledují-li některé pořady na tabletu či telefonu, je jisté, že platí za používání těchto zařízení. Ostatně je mi podivné to množství repríz i zábavných pořadů. Nejkřiklavější příklad? Pořad Taxík jsme v loňském roce v letních měsících viděli ze zasněžené Prahy. Vyvozuji z toho, že výroba pořadů je ČT omezována, to znamená, že i náklady jsou v podstatě nulové. Vtíravá otázka se vnucuje. Neměla by ČT vracet alikvotní část koncesionářských poplatků, ze kterých je výroba placena?“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

„Myslím, že na současném systému, tedy že koncesionářem je domácnost nebo provozovna, není třeba nic měnit. Přijde ale čas k diskusi o navýšení poplatku,“ soudí senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Myslím si, že je to nesmysl,“ reagoval na Dvořákův návrh poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.

„Financování veřejnoprávní televize bude určitě v nejbližších letech procházet veřejnou diskusí, stejně jako využívání těchto prostředků. Dostaneme-li se na rozcestí, kde budeme řešit dilema, zda koncesionářské poplatky zrušit a dotovat veřejnoprávní televizi z peněz daňových poplatníků, budu zásadně proti zrušení. Nové technické prostředky pro příjem televize podmiňují novou filozofii výběru – v tom má generální ředitel ČT pravdu a je to námět pro celospolečenskou debatu. Navíc výše poplatků, jsa přepočítána na typický český ekvivalent – pivo – není opravdu vysoká,“ soudí poslanec ANO Stanislav Berkovec

15 let ČT nesleduji. O nic jsem nepřišel

 „Nemám na to názor. Už 15 let žádnou televizi nesleduji a nemám pocit, že bych o něco přišel,“ reagoval europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Od začátku tvrdím, že je to daň, nikoli poplatek za TV a rádio. Podle mě by se měla vést také diskuse o tom, zda média veřejné služby více nepropojit a nesloučit. Přispělo by to ke kvalitnější práci a výrazné úspoře nákladů. Poplatek by se tak platil pouze jeden a s tím bych neměl problém,“ řekl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„ČT ať se raději naučí lépe hospodařit,“ reagoval poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Šéf ČT Dvořák vymyslel nespravedlivý postup, jak vybrat více na koncesionářských poplatcích. Jak se bude zjišťovat, kdo má tablet a chytrý mobil? A pokud i má, jak bude dokladovat, že jej za tímto účelem také používá? Ředitel ČT by měl své snažení napřít jiným směrem, zejména aby ČT byla skutečně objektivní a nevysílala jen samé staré pořady namísto nových a aktuálních,“ míní poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Nemyslím si, že by to měla být pro ČT automatická daň. To můžeme za chvíli platit i daň za dýchání,“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Mám za to, že jednodušší a levnější by bylo zrušit koncesionářské poplatky a převést tuto platbu do daní z příjmů fyzických osob. Takto by se navíc zvýraznila i příjmová solidarita,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Ať zveřejní, kdo kolik v ČT bere

„Svým způsobem logiku to má. Oni ani černí pasažéři v MHD mi nejsou zrovna sympatičtí. V dnešní době totiž ten poctivý si často musí připadat jako trouba. Jenže pak by to byla jen další daň, a že jich není už tak vůbec málo! A ty taky vlastně řádně platí jen ti poctiví. Přitom bez jakýchkoliv dotací, které mimo jiné i právě nejen ČT dostává. Nu a když si sečtete, co všechno do daní přímo i nepřímo patří, tak nechť mi pan prezident Zeman promine, dávno dosahujeme jeho oblíbených vysokých skandinávských sazeb. Přitom se obávám, že i když zdaníme poctivce stoprocentně, bude to pořád málo. Jinak bych si s panem ředitelem Dvořákem dovolil též polemizovat o tom přídavném jménu před slovem zpravodajství. Nemyslím si, že je vždy nezávislé. A již vůbec ne nestranné. Nu a vzhledem k tomu, že jsou placeni z veřejných peněz, asi by bylo vhodné a slušné zveřejnit, kdo a kolik za svou práci v ČT bere. Vždyť sami tak rádi kritizují jiné,“ míní poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Myslím, že kdyby se změnil status quo nazírání na koncesionářské poplatky, mohla by se obecně objevit potřeba změnit koncept platby za televizi v například pronajímaných pokojích. Pokud poplatek zaplatí všichni, bylo by nejspíš z logiky věci zbytečné nechávat platit koncesi například za přístroje určené k podnikání. Nepříliš také rozumím zmíněné motivaci. Postavit solidaritu v koncesích jen na ´nezávislém zpravodajství´ či velkých sportovních akcích´ , respektive jen na to redukovat obsah veřejné služby, mi připadá poněkud problematické,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„To by pak nebyl televizní poplatek, ale daň. Myslím, že pokud bychom takovou ‚daň‘ chtěli zavést, museli bychom také znát finanční bilanci, kolik domácností neplatí a kolik prostředků potřebuje veřejnoprávní ČT k tomu, aby plnila svou službu. Úvaha pana ředitele je pochopitelná, ale její realizace je závislá na podmínkách, které je třeba naplnit,“ soudí europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.  

„Víceméně s logikou této myšlenky souhlasím, i když v ní jsou mezery. Určitě bychom se ale měli nejdříve důkladněji podívat na sedmimiliardový rozpočet ČT a více zveřejnoprávnit i jeho jednotlivé položky. Přestože částečně chápu logiku tohoto návrhu, důvody k dalšímu zvýšení objemu vybíraných poplatků však rozhodně nevidím,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Myslím si, že ředitel ČT nepatří na veřejnoprávní médium,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

ČT pohltí sedm miliard ročně. Zeman: Ať si ji platí jen ten, kdo chce

Ministr kultury Daniel Herman uvedl, že vymezení rozhlasového a televizního poplatku v platné legislativě už překonala technologická praxe. Jiné financování České televize a Českého rozhlasu tak připouští už od roku 2017.

Rozpočet České televize se pohybuje okolo sedmi miliard ročně. Přes šest miliard plyne právě z povinných koncesionářských poplatků.

Prezident republiky Miloš Zeman má ale pro financování ČT jiný model. V březnu podpořil zrušení koncesionářského poplatku pro Českou televizi. Řekl to na tiskové konferenci po skončení návštěvy Plzeňského kraje.

„Komu se pořady České televize nelíbí a nechce platit koncesionářské poplatky, nechť tuto částku odevzdá na veřejně prospěšné účely, ať už v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče a podobně... Můj osobní názor zní, že Česká televize bohužel neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí,“ prohlásil Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…