Peake brzdí Bártovy ambice na hejtmana: Stáhni se a odpočiň si

15.04.2012 20:20

Odsouzený poslanec Věcí veřejných Vít Bárta se nemíní vzdát svého mandátu, protože věří, že ho odvolací soud obvinění zprostí. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce naopak překvapil sdělením, že hodlá kandidovat v krajských volbách a o post hejtmana se ucházet v Plzeňském kraji. Nechce vzdát boj s tamní ODS včetně ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Peake brzdí Bártovy ambice na hejtmana: Stáhni se a odpočiň si
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta s Karolínou Peake

Pouze 48 hodin uplynulo od vynesení rozsudku nad předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných, jenž mu určil osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na 30 měsíců za uplácení a neformální šéf nejmenší vládní strany prozradil své další politické ambice. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce nejenže potvrdil, že neodejde ze sněmovny, ale prozradil, že půjde do podzimních krajských voleb a bude se ucházet o funkci hejtmana.



Jeho vystoupení v OVM České televize zcela zaskočilo předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petra Gazdíka, jenž naopak očekával Bártův konec v politice. „Je mi především líto, že Vít Bárta porušil slovo chlapa, to mě strašně mrzí,“ poukazuje Gazdík na dřívější Bártův slib. „Dívám se na Otázky Václava Moravce a to, co vidím, je člověk, který není zcela při smyslech, který trpí nějakou duševní poruchou, přinejmenším stihomamem,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Gazdík se za členství Bárty ve sněmovně stydí

Podle šéfa Starostů a nezávislých Bárta svým postojem prokázal, že je egoistou, který myslí jenom na svůj zájem a zcela ignoruje názory a požadavky ať už svého okolí, či veřejnosti. „Takovému člověku už ruku nikdy nepodám. Opravdu se stydím za to, že takový člověk je členem zákonodárného sboru, tedy Poslanecké sněmovny,“ vyjádřil Gazdík jednoznačně, co si o chování donedávna ještě předsedy poslaneckého klubu VV myslí.

„Vyjádření Víta Bárty, že zůstane poslancem a bude kandidovat i na post hejtmana v Plzeňském kraji, neboť být řadovým poslancem podle něj není vrcholná politika, je dalším dokladem nedůvěryhodnosti Víta Bárty a Věcí veřejných. Jde o zcela zjevnou výmluvu, Vít Bárta prostě nechce přiznat, že nedodržel své slovo,“ tvrdí předseda KSČM Vojtěch Filip v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Podle jeho názoru jde však především o to, že se Vít Bárta nechce zbavit možnosti dál manipulativně ovládat stranu, kterou vytvořil jako svůj podnikatelský projekt. „Možná počítá i s tím, že udržení této pozice mu pomůže, aby se dostal ze současných problémů,“ vysvětluje si Bártův postup šéf komunistů.

Peake: Raději se stáhni a odpočiň si

Se svým vyjádřením přispěla dokonce i místopředsedkyně vlády a spolustranice Bárty Karolína Peake. Podle ní by se měl rezignovaný šéf poslaneckého klubu VV soustředit spíše na odpočinek, než na hejtmanskou kandidaturu. "Kandidaturu v Plzeňském kraji považuji za poněkud nečekaný a asi i nešťastný nápad. Jak jsem již řekla dříve, po všem, čím si Vít Bárta prošel, by se měl stáhnout, odpočinout si a nabrat síly na odvolací proces a případný návrat do politiky za předpokladu, že bude zproštěn. Poslanecký mandát vykonává každý poslanec za sebe a odpovídá voličům. Právě voliči tedy zhodnotí, jak kdo se svým mandátem naložil a zda naplnil očekávání a program, se kterým do voleb šel," uvedla Peake.

Neformální vůdce Věcí veřejných se ve snaze udržet v politice svěřil s tím, že se bude ucházet o post hejtmana v krajských podzimních volbách, aniž by věděl, zda to bude na kandidátce Věcí veřejných či nějakého občanského sdružení. Co však ví jistě, je kraj, kde bude o prestižní funkci usilovat.

Jurečko a Pospíšil dohnali Bártu ke kandidatuře v Plzeňském kraji

„Rozhodl jsem se kandidovat v Plzeňském kraji, abych nevzdal boj s tím, co pan Jurečko s panem Pospíšilem provedli Věcem veřejným,“ zdůvodnil Bárta své rozhodnutí. Vlivný člen plzeňské ODS Roman Jurečko, blízký ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, stál podle Bárty spolu s bývalým poslancem VV Jaroslavem Škárkou za pučem, který ODS s částí VV chystala na západě Čech i v celém poslaneckém klubu VV.

„Bártovy výroky beru jako pokračování kampaně proti mé osobě. Bártův cíl je vystrnadit mě z ministerstva spravedlnosti a toto přesně zapadá do jeho předchozích kroků, viz jeho obhajoba pana Rampuly. Pokud Bárta říká, že mě chce ´vyhnat z Plzně´, měl by vědět, že se nijak neangažuji v plzeňské komunální politice,“ reagoval na Bártova slova pro Novinky.cz předseda plzeňské ODS Pospíšil.

Lídři favoritů jsou jasní

Nynější pětačtyřicetičlenné zastupitelstvo plzeňského kraje tvoří 19 zástupců ČSSD, 14 ODS, 9 KSČM a tři mandáty má Koalice pro Plzeňský kraj. Kandidátku ODS, proti níž se hodlá Bárta vymezovat, povede v podzimních volbách bývalá náměstkyně primátora Plzně a nyní předsedkyně správní rady společnosti Plzeň 2015 Marcela Krejsová.

Dalšími Bártovými rivaly budou dosavadní hejtman Milan Chovanec z ČSSD, poslanec Karel Šídlo za KSČM, starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek za TOP 09 a STAN. Na prvním místě Koalice pro Plzeňský kraj, v níž je KDU-ČSL, hnutí Nestraníci a Strana soukromníků ČR, je bývalý náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík z KDU-ČSL.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…