Poslanci s průměrnou mzdou vyžili. Příště nám dejte jen tisícovku, žádá Chvojka

10.05.2012 19:14

Týdenní experiment deníku MfD měl ukázat, zda s nejobvyklejším příjmem v zemi vystačí poslanci buď sami, nebo i se svými rodinami. Třem dobrovolníkům z řad zákonodárců to problémy nedělalo, dokonce měli pocit, že si nic odpírat nemuseli. Podle Jana Chvojky z ČSSD nevyjít týden s těmito penězi by byla dokonce zpupnost.

Poslanci s průměrnou mzdou vyžili. Příště nám dejte jen tisícovku, žádá Chvojka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Tři poslanci se na vlastní kůži přesvědčili, jaké to je vystačit s penězi z nejčastější mzdy v Česku. Do testu MF Dnes, při němž měli k dispozici 2 800 korun na jednoho vydělávajícího člena rodiny, se zapojili Petr Gazdík, Lenka Kohoutová a Jan Chvojka. Tato částka byla odvozena z nejčastější hrubé mzdy 21 000 korun, což je 16 500 čistého. Vyděleno třiceti a vynásobeno sedmi to činí týdenní obnos 3 850 Kč. Z toho bylo ještě odečteno 27 procent, což jsou průměrné výdaje domácnosti na bydlení, vodu a energie.

Poslankyně ODS Lenka Kohoutová měla na týden od 2. do 9. května k dispozici částku 2 800, kterou překročila o čtyři koruny. Podepsal se na tom jeden neplánovaný výdaj. „Dostala jsem zánět zubu, a protože chodím k soukromému lékaři, zaplatila jsem za ošetření 550 korun. Rezervu jsem tam měla, takže to šlo,“ říká pro ParlamentníListy.cz členka sněmovního výboru pro sociální politiku.

Poslankyni experiment nezatížil, s jogurtem ke snídani si vystačí vždy

„Kolegové mě chtěli zvát na obědy, ale nedala jsem se. Sice to nebylo v podmínkách testu, nicméně jsem k tomu chtěla přistupovat poctivě a také ukázat, že to zvládnu, i když si budu všechno platit sama,“ vysvětluje Kohoutová, která už dopředu upozorňovala, že zřejmě nebude tím nejsprávnějším typem pro takový experiment. „Každý den snídám jogurt, každý den si pravidelně dělám čaj do auta, každý den si dávám kávu, já jsem hrozná konzerva,“ přiznává poslankyně.

„Mě ten experiment příliš nezatížil, já takhle prostě žiju,“ dodává s tím, že by si z uvedené částky nemohla hradit jen časté jízdy autem a hypotéku. „I když jsem neměla v minulosti poslanecký plat, tak jsem měla příjem nad touto částkou. Mohla jsem si tedy dovolit hypotéku, kterou mám od roku 2003. Tu jsem si samozřejmě nepořídila s poslaneckým mandátem,“ zdůrazňuje Kohoutová pro ParlamentníListy.cz, aby bylo jasno, že na rozdíl od poslanců Věcí veřejných si hypotéku vzala dávno před zvolením do sněmovny.

Reakce na politiky jsou všelijaké, jen ne kladné

Nelituje, že se testu zúčastnila, i když se její rodiče báli, že to odnese, protože média umí být krutá. Naopak kamarádi to brali jako recesistickou akci. „U zubaře mě oslovila jedna paní, že mě zná z novin a ví, že teď žiju za těch dva tisíce osm set korun,“ usmívá se Kohoutová a z negativních reakcí si prý hlavu nedělá. „Když jsem šla kdysi do politiky, tak jsem si musela zvyknout na to, že reakce jsou všelijaké, ale nikoli kladné. Takže i s tímto vědomím jsem do toho testu šla,“ podotýká členka sněmovního výboru pro sociální politiku.

Také druhý testovaný Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN, neměl nouzi o zájem svého okolí. „Zážitkem je, že mi 34 kolegů poslanců, kamarádů, přátel, známých, nebo lidí, kteří za mnou přišli s nějakou prosbou jako za poslancem, nabízelo, že mě pozvou na kávu nebo na oběd. To mi přišlo strašně vtipné, proč si lidé myslí, že de facto s průměrným platem bych se měl nějak zásadně omezovat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Není dobře kupovat dětem všechno, co si řeknou

Protože však chtěl, aby šlo o typický týden, pozvání až na jedinou výjimku odmítal. „To mě na oběd pozval kolega Polčák, ale to my se zveme pravidelně,“ prozrazuje. Během prodlouženého víkendu byl s rodinou, ale ani jeho ratolesti limit neohrozily. „Stejně jako Karel Gott si nemyslím, že kupovat dětem všechno, co si řeknou, je dobře. Dcery byly v neděli každá jednou na kolotoči, chtěly by dvakrát nebo třikrát, ale šlo to jenom jednou. A myslím, že to je dobře z hlediska jejich výchovy a nejen z hlediska tohoto testu,“ uvědomuje si šéf poslanců TOP 09 a STAN.

Podle pravidel testu měl k dispozici dvojnásobný limit 5 800 korun, protože jeho manželka také pracuje. Z této částky ušetřil 1 643 korun. „Zapisoval jsem poctivě každou položku a moje manželka také. Když už jsem to měl sečtené, dal jsem si ještě v úterý večer pivo, tak jsem to tam dodatečně musel připsat,“ líčí Gazdík, jenž se většinou setkával s pozitivními reakcemi na svou účast v testu. Jen občas se někdo zajímal o to, jestli nestrádá.

Mít vyšší peníze mnohdy znamená trávit v práci více času

Týden žití je samozřejmě něco jiného než dlouhodobý stav, ale i tak je přesvědčen, že s takovými penězi lze v pohodě vyžít. „Průměrný plat ale není to, že mi někdo něco dá. Pokud někdo chce mít vyšší plat, tak je na něm, jak se snaží a kolik sám do toho vloží. Mít vyšší peníze také znamená trávit v práci více času, věnovat jí více energie. To je o každém jedinci. Žijeme ve svobodné společnosti, takže je na svobodném rozhodnutí každého, jak se o své finanční příjmy stará,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN.

Třetím poslancem, který na účast v experimentu kývl, byl Jan Chvojka z ČSSD. Ten z limitu 5 600 na rodinu ušetřil sedmdesát korun. Největším výdajem se staly návštěvy pražské zoo a dinoparku, které společně spolykaly 1 550 korun. „Zadání bylo s tím vyjít, a tak jsem se do limitu vešel. Poslanci nejsou, jak si někdo může myslet, ti, co utrácejí pětkrát nebo desetkrát tolik,“ reaguje pro Parlamentnílisty.cz Chvojka.

Pro velkou část společnosti to jsou velké peníze

Dává ale naprosto za pravdu těm, kteří mu říkali, co je na tom těžkého, když dva tisíce osm set je částka, kterou tři čtvrtiny lidí na týden nemají. „Byla by ode mě zpupnost, kdybych z toho nevyžil, protože 70 procent obyvatel je pod průměrnou mzdou. Máme tady invalidy, důchodce, ženy na mateřské a samoživitelky, a pro ně jsou dva tisíce osm set na týden velké peníze. Takže příští test by měl být třeba s tisícikorunou,“ navrhuje Chvojka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…