Rozčílený komunista hned na úvod dnešních interpelací. Židle ministrů jsou prázdné

12.02.2015 10:01

Sotva dnes ráno poslanci usedli do svých lavic, už vyvstal problém – kvůli nemocem a pracovním důvodům se totiž omluvila pro dnešní jednací den Sněmovny většina ministrů a také samozřejmě velký počet poslanců. „Chápeme omluvu pana premiéra, když je na Evropské radě, ale jinak nevím, jak interpelace budou odpoledne probíhat,“ zlobil se k tomu šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Své si k tomu řekl i šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Rozčílený komunista hned na úvod dnešních interpelací. Židle ministrů jsou prázdné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně proběhly interpelace na vládu. Účast ministrů nebyla valná

Poslanci se dnes dopoledne měli zabývat písemnými interpelacemi na členy vlády. Ty ale odpadly proto, že k diskusi zatím žádné nové interpelace nejsou - taktéž odpadne i pravidelný odpolední blok dotazů na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Ministerský předseda je totiž na jednání Evropské rady v Bruselu. To, jak se ukázalo, šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura chápal. Pochopení ale již neměl pro to, že v jednacím sále dolní komory v devět hodin ráno nebyl přítomen téměř nikdo z ministrů. Ve svých lavicích seděli totiž pouze ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL).

„Pan místopředseda tady četl neuvěřitelně dlouhý seznam chybějících ministrů a když tato vláda takto přistupuje k interpelacím, tak bych byl rád, aby se tady spíše četl seznam těch, co tady jsou,“ poznamenal k tomu nazlobeně do sněmovního mikrofonu ochraptělým hlasem šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Chápeme omluvu pana premiéra, když je na Evropské radě, ale jinak nevím, jak interpelace budou odpoledne probíhat, když tady nikdo z ministrů takřka není,“ uvedl také Stanjura.

K mikrofonu ale přistoupil i šéf klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik.

„Jsou dva zlozvyky, které tato vláda převzala od dob minulých. Za prvé je to nepřítomnost ministrů při interpelacích, a za druhé je to odsouvání opozičních návrhů zákonů někam hodně dozadu,“ poznamenal nespokojeně Kováčik.

To tady pak už nebude nikdo!

Byl by prý rád, aby se vláda na svém nejbližším zasedání vážně zabývala snahami o zavedení klouzavého mandátu, podle nichž by členové kabinetu nemohli být zároveň poslanci a nastupoval by za ně do dolní komory náhradník, neboť když nebudou podle něj ministři poslanci, tak prý pak nebude ve sněmovně při interpelacích sedět už nikdo.

„Pokud někdo z ministrů má pocit, že tady sedí na interpelacích jenom naplano, tak ať se toho vzdá a předá to někomu, kdo bude odpovědnější,“ dodal na to rázně Kováčik.

Poslanci se poté začali zabývat bodem „Dotační programy zemědělství pro rok 2015“. Na program by ale měly přijít různé mezinárodní smlouvy a další návrhy, například letošní dotační programy v zemědělství.

Opozice se také snažila o to, aby dnes poslanci dokončili debatu o bezpečnostní situaci a imigrační politice. Ve středu se stejným návrhem navzdory podpoře většiny vládních lidovců totiž neuspěla.

Z dnešního jednání Sněmovny se omluvili kromě zmiňovaného premiéra Sobotky i oba vicepremiéři - Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Omluvy dále zaslali ministři pro legislativu Jiří Dienstbier, zdravotnictví Svatopluk Němeček (oba ČSSD), pro místní rozvoj Karla Šlechtová, dopravy Dan Ťok a spravedlnosti Helena Válková (všichni ANO). Z dopoledního jednání poslanců se omluvili ministři vnitra Milan Chovanec, ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD) a obrany Martin Stropnický (ANO).

Konečná varovávala Nečase

Chybějící ministři jakéhokoliv kabinetu jsou ale téměř evergreenem jednání dolní parlamentní komory v posledních letech.

V době vládnutí kabinetu Petra Nečase (ODS) to bývala hlavně levice, tedy zástupci ČSSD a KSČM, kdo se zlobil proto, že ve sněmovně není na interpelacích téměř nikdo z ministrů Nečasova kabinetu.

Tehdejší poslankyně KSČM a dnešní europoslankyně Kateřina Konečná dokonce kvůli tomu opakovaně varovala stále absentujícího Nečase, že sněmovna bude muset kvůli němu přijmout usnesení, podle něhož by do Sněmovny na interpelace premiér přijít prostě musel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…