Smutné interpelace: Osamocená Peake v černé. Vláda nikde

21.03.2013 9:48

Kolorit sněmovních čtvrtečních interpelací, tedy to, že na nich nejsou přítomní členové vlády, ovládl i dnešní jednací ráno dolní komory. Proti tomu, že chyběli skoro všichni členové vlády se ale ozval předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. "Proč neuvádí ministři důvody svých absencí?" tázal se Kováčik a poukazoval rukou do téměř prázdných lavic členů vlády.

Smutné interpelace: Osamocená Peake v černé. Vláda nikde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Jakoby vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) dnes očekávala, že se na hlavy členů vlády snese téměř osudová kritika. Peake si totiž na dnešek oblékla černou halenku a jako jediná z členů vlády seděla hned od deváté hodiny ranní ve sněmovních lavicích určených pro vládu. Černou barvou možná ale chtěla dát najevo, že je pouze ona jedním z přeživších členů kabinetu. V lavicích totiž kromě ní a také ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) bylo pusto a prázdno.

Matně k vidění byl kromě Hegera také ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Ten se kupřikladu snažil vysvětlit to, proč na interpelace nepřišli členové vlády za ODS, neboť důvody absencí ministrů chtěl znát šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Ovšem nakonec musel předsedající schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD) interpelace přerušit. Důvod? Právě to, že vláda skoro celá do sněmovny nepřišla a nebylo tak ani koho interpelovat.

„Škoda že je nás tady tak málo. Já s údivem pozvedám obočí, co slyším na členy vlády. Byli jsme tady už zvyklí na ledacos, ale hromadné omluvy členů kabinetů? To tady je málokdy. Přitom dnes je den, kdy opoziční poslanci mohou vyzpovídat ministry, ale vláda na to zvysoka kašle,“ burácel za sněmovním pultíkem Kováčik krátce poté, co Lubomír Zaorálek přednesl omluvy na členy kabinetu.

„Jestli tady máte důvody, tak bychom rádi slyšeli, proč tady členové vlády nebudou,“ otočil se pak Kováčik na Zaorálka.

Kováčik: My tady mluvíme do zdi. Pravidelně!

„My tady mnoho týdnů a měsíců, a dá se řící, že i celé volební období, interpelujeme do zdi, neboť tady většinou nikdo není. Zejména u těch aktuálních témat, které chceme znát. Není tady ale důvod měnit jednací řád, ovšem vláda by si měla uvědomit, kde je její místo ve čtvrtek - ve sněmovně! Já vyslovuji hrubou nespokojenost,“ zmínil dále komunista vůči poslancům, kterých ale také v sále sedělo pomálu.

Na to se ozval Zaorálek a uvedl, že třeba ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) je na zahraniční cestě v Bruselu. „Další udávají pouze pracovní důvody. Jediný ministr Kalousek neuvádí žádné důvody,“ odvětil Zaorálek.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura poté vysvětlil, proč se omlouvá on, a to od 11.00 hodin. „Já jdu do Senátu. Je ale velmi složité být v jednom okamžiku na dvou místech. Snad tady ovšem stihnu být na projednání některých bodů. Chci ale omluvit kolegu Chalupu, ten jel na Evropskou radu,“ řekl Stanjura.

„Ano, to je jeden z důvodů, který se dá chápat. Ovšem proč nemá toto Chalupa v omluvence?“ dodal v mnoha otázkách Kováčik.

Po této debatě měli poslanci hlasovat o návrhu, kterým by vyslovili nesouhlas s odpovědí premiéra Petra Nečase (ODS) na písemnou interpelaci socialisty Miroslava Váni. Jenže poslanců bylo v té chvíli jen asi čtyřicet a dolní komora tak nebyla usnášeníschopná. Při hlasování musí být totiž přítomno nejméně 67 poslanců.

Nejednají až do 11.00 hodin

"Za těchto podmínek nevidím valného smyslu pokračovat, protože jsme tam, kde jsme byli," konstatoval Zaorálek a schůzi přerušil do 11.00 hodin. Poté se budou poslanci zabývat body, které mají v programu a to projednávání mezinárodních smluv. Na odpoledne jsou pak plánovány písemné interpelace.

ČTK pak zjistila, že z části nebo z celého dnešního jednání dolní komory se omluvily tři desítky poslanců. Premiér Nečas je podle připomínky agentury na jednání s hejtmany v Jihlavě.

Kvůli Nečasově nedocházení se durdila Konečná

Kritika neúčasti poslanců, ale hlavně ministrů, je již obehranou písničkou při každých interpelacích. Trnem v oku je pak pro některé ze zákonodárců hlavně absence premiéra Nečase. Kvůli tomu si pak kupříkladu komunistka Kateřina Konečná chtěla nechat koncem loňského roku odhlasovat usnesení, aby Nečas na interpelace přijít musel.

Konečná pak dokonce po Nečasovi loni v prosinci chtěla, aby se za svou absenci ve sněmovně omluvil. „Měl byste se za toto chování stydět,“ vmetla premiérovi. „Je to pohrdání občany této země, tedy nejen pohrdání touto sněmovnou. Budeme proto muset vaši účast zde od vás chtít usnesením,“ řekla tehdy také Konečná.

Na to ale reagoval ministr financí Kalousek. „Já vedle pana premiéra sedím a on se tady pravidelně rdí," opáčil Kalousek do sněmovního mikrofonu.

Perioda absencí se zkracuje...

Je zajímavé, že perioda, kdy ministři opakovaně na zasedání sněmovny chybějí, se zkracuje. Jednání sněmovny muselo být přerušeno na několik hodin nejen kvůli absenci vlády, ale i poslanců, naposledy na únorové schůzi. Kdokoliv z vlády totiž chyběl v sále už 12. února. Tehdy se tomu divily Věci veřejné.

„Nechci prudit, ale nevidím žádného přítomného člena vlády, tak nevím, jestli můžu vůbec hovořit,“ zmínil v únoru za sněmovním pultíkem poslanec VV Vít Bárta. Jenže se mu od předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) dostalo rychlého ubezpečení: „Pan ministr dopravy je tady s námi, takže prosím, hovořte směle."

Asi jste si jel zalyžičkovat...

Ministerský předseda Petr Nečas se v tu dobu dokonce vybral dovolenou. Nebyl tak opětovně na interpelacích 14. února. Tehdy to ale schytal od již zmiňovaného poslance Miroslava Váni z ČSSD. Váňa ten den hned šestkrát vystoupil za sněmovním pultíkem a huboval Nečase kvůli údajné nečinnosti vlády naprosto ve všech oblastech. „Asi jste si jel zalyžičkovat do Alp,“ nandal pak premiérovi za jeho dovolenou.

Petr Nečas přitom v lednu oznámil, že jeho manželství prochází krizí. S manželkou Radkou, se kterou mají čtyři děti, nežije už několik měsíců. Dovolenou si ale vybral v době jarních prázdnin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…