Varovali nás před svržením Kaddáfího. Měli jsme takové režimy podporovat, pokud nás neohrožovaly a nevyháněly lidi k nám, řekl šéf ODS Fiala

10.06.2015 10:51

REPORTÁŽ Spojeným státům vděčíme za naši bezpečnost. Stavět se mezi ně a Rusko pro nás může v budoucnu znamenat nebezpečí. Nemáme proto jinou možnost než zůstat v pevném svazku s demokratickými západními zeměmi. Musíme ale dodržovat své závazky. Na besedě v Ostravě to v úterý řekl předseda ODS Petr Fiala. Řeč byla také o Islámském státu či přílivu uprchlíků.

Varovali nás před svržením Kaddáfího. Měli jsme takové režimy podporovat, pokud nás neohrožovaly a nevyháněly lidi k nám, řekl šéf ODS Fiala
Foto: Petr Kupka
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala na besedě v Ostravě

Na úvod v ostravském Knihcentru, kam přijel šéf ODS představit svou knihu s názvem Na konci bezstarostnosti, sdělil asi třicítce posluchačů, že k sepsání publikace ho především motivovala absence dobré české zahraniční politiky. Ta má podle něj prosazovat jasně definované zájmy České republiky, ne jiných států, a má být konzistentní, což se podle Fialy v poslední době, zejména pokud šlo o postoje k Rusku, nedělo. Připomněl, že za zahraniční politiku primárně zodpovídá vláda, která ji má koordinovat.

Nadnárodní korporace a ODS v zajetí neoliberalismu

Následovala reakce z publika. Asi padesátiletý muž Fialovi oponoval. Uvedl, že dnes zahraniční politiku určují nadnárodní korporace a velká finanční centra. „Obávám se, že ODS je příliš spojená s neoliberalismem. Nejde se opírat jen o mezinárodní pakty stability a vyrovnaný rozpočet. Pokud nebudou také pakty, které povedou ke zvýšení mezd a ke snížení nezaměstnanosti, pak je tato politika naprosto marná,“ řekl posluchač.

„Samozřejmě nějaký vliv nadnárodních společností na zahraniční politiku existuje, ale já bych ho opravdu nepřeceňoval. Ve většině zemí platí pravidlo, že politika má prioritu před ekonomickými zájmy. Donedávna to platilo i v České republice. Bohužel teď se nám stala taková věc, že se nám ekonomické zájmy, dokonce jednotlivce, propojily s politikou a jsou prosazovány přímo na politické úrovni. Mám na mysli ministra financí Andreje Babiše, ale to je opravdu výjimka, která nemá v demokratických zemích obdoby a nemá tam co dělat,“ reagoval Fiala s tím, že nemá obavy, že by zahraniční politiku určovaly nadnárodní koncerny a mezinárodní kapitál. „To je opravdu hodně zjednodušená představa, která neodpovídá realitě,“ doplnil předseda ODS. Řada myšlenek, které jsou spojeny s konzervatizmem a liberalismem, je podle Fialy pro lidi prospěšná a nevidí tudíž problém v tom, že je ODS s tímto spojená. Zdůraznil, že zahraniční politika by se měla opírat o dobře definované národní zájmy, nikoliv o ideologie.

Ještě je čas je porazit na jejich území

Přišel další dotaz publika. „Jak moc je podle vás nebezpečný Islámský stát?“ tázal se posluchač. „Mimořádně nebezpečný. Nejenom Islámský stát jako takový, ale radikální islám jako celek je extrémně nebezpečný. Radikální islám je politické náboženství a politická ideologie. S velkými světovými ideologiemi jako komunismus nebo nacismus má bohužel radikální islám neuvěřitelné množství shodných prvků,“ odpověděl Fiala a připomněl, že stoupence radikálního islámu máme mezi sebou a stále jich přibývá, jak z řad přistěhovalců, tak i z řad občanů EU. 

„Jen žadatelů o azyl v zemích Evropské unie bylo za loňský rok přes 600 000. Jsou tam další miliony lidí, kteří se valí na Evropu, nevíme si s nimi rady. Je těžké mezi nimi vybírat. Bohužel i mezi nimi je řada stoupenců radikálního islámu. Je to jedno z největších nebezpečí, které nás ohrožuje,“ pokračoval Fiala a dále upozornil, že Islámský stát se nijak netají tím, že chce dobýt Evropu. „Ještě je čas je porazit na jejich území, ještě je čas je odříznout od finančních zdrojů, od zbraní. Ale pokud to neuděláme, tak můžeme dopadnout velmi špatně. Připadá mi liché, absurdní a falešné, když tu nějací rádoby liberální intelektuálové říkají, že nemůžeme mluvit proti radikálnímu islámu, protože tím urážíme muslimy. To jsou úplné nesmysly,“ uvedl svůj postoj.

Podle něj v Evropě nejsme připraveni bojovat a vděčíme USA za naši bezpečnost. „To že tu žijeme tolik let v míru, je založeno na našem spojenectví se Spojenými státy, které do bojů posílají své vojáky a vynakládají mnohem víc prostředků na obranu. Musíme přemýšlet nad tím, co budeme dělat, když se změní americká politika, a jak budeme čelit tomu obrovskému nebezpečí, které se z jihu na Evropu valí. A jestli si někdo myslí, že se nás to netýká, ať se podívá na Maďarsko. To je taky vnitrozemská země, také mají jazyk, kterým se nikdo nedomluví a najednou za poslední rok mají 35 000 žádostí o azyl. Je iluze myslet si, že Česká republika se těmto problémům vyhne. A je v našem zájmu, abychom s tím něco dělali,“ zdůraznil.

Bush na oprátce a spojenectví s USA

Další posluchač nesouhlasil s politikou USA. V této souvislosti kritizoval zásah v Jugoslávii, invazi do Iráku a uvedl, že někdejší prezident Bush by měl viset. Nelíbil se mu také postup v Libyi. „V zahraniční politice si nevybíráte nejlepší ze všech možností, ale velmi často tu nejméně špatnou,“ reagoval předseda ODS. Podle něj tak mnohdy země musí, aby mohly prosazovat své zájmy či ochránit národní existenci, dělat i rozhodnutí, s nimiž příliš nesouhlasí. Jako příklad uvedl boj USA proti komunismu a Sovětskému svazu, kdy Spojené státy podporovaly pravicové diktátorské režimy, s jejichž politikou moc nesouhlasily, ale nezbylo jim podle Fialy nic jiného, protože lepší řešení neexistovalo. Šlo třeba o Chile.

„Nemusí se nám líbit, co dělají Spojené státy na různých místech světa, ale když s nimi budeme spojenci, budeme mít zabezpečenu svobodu, suverenitu a nikdo se do nás nebude míchat. Já neznám jinou velmoc, která nám zajistí takovéto spojenectví a nechá nás v klidu, abychom se rozvíjeli, jak chceme,“ řekl Fiala. Dodal, že nesouhlasí s názorem posluchače na hodnocení invaze do Iráku a Bushovy zahraniční politiky. Fiala naopak zkritizoval současnou vojenskou politiku USA. „Jestliže v prostoru severní Afriky a Blízkého Východu existovaly země, které měly přijatelný režim z hlediska západních demokracií – neohrožovaly nás, nevytvářely koalice proti nám, nepodporovaly terorismus, nevyháněly svoje obyvatelstvo do Evropy – měli jsme takové režimy podporovat anebo jsme je neměli alespoň napomáhat svrhnout. Když už chce někdo někoho svrhnout a pomoct tomu vojensky, musí mít nějakou alternativu,“ řekl dále Fiala s tím, že kupříkladu v případě Libye existovala spousta varování odborníků před důsledky svržení tamního režimu, ale bohužel tato varování nebyla vyslyšena, což přispělo k dnešní situaci v islámském světě.

Podle Fialy nemáme jinou možnost, než zůstat v pevném svazku s demokratickými západními zeměmi, zejména s USA, protože od těchto zemí nám hrozí nejméně nebezpečí. Stát mezi Spojenými státy a Ruskem je dle Fialy nesmysl. „Nerozumím tomu, proč najednou v kritických okamžicích, když se mluví o sankcích vůči Rusku, začínáme kolísat. Proč? Co nám to přinese? Co to bude za zisk pro Českou republiku? To, že nás pochválí v Moskvě? Dostáváme se tím do nebezpečné situace, kdy se za nás nikdo nepostaví. To je proti zájmům občanů,“ konstatoval šéf ODS. Když jsme součástí NATO, neměli bychom dle Fialy ignorovat naše závazky k výdajům na obranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…