Víme, kdo další z ODS se přidá ke Klausovi. Budete se divit

26.08.2013 13:44

Exprezident Václav Klaus nevyloučil svůj možný návrat do politiky. V této souvislosti se hovoří o možném vzniku nového pravicového subjektu, který by zaštítil. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, kdo by se mohl k jeho straně přidat.

Víme, kdo další z ODS se přidá ke Klausovi. Budete se divit
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus při přednášce na ČZU

K vytvoření pravicového subjektu vyzval Klause poslanec Boris Šťastný, který vystoupil z ODS. Na sjednocování klausovských sil se chce podílet i bývalá europoslankyně Jana Bobošíková. Z ODS zatím vystoupili místopředseda hradecké regionální organizace ODS Petr Šťěpánek či exprimátor Plzně a bývalý poslanec Zdeněk Prosek, kteří oba vyjádřili vůli podílet se na budování nové pravicové strany pod Václavem Klausem.

Klaus řekl, že ho trápí, co se děje v naší zemi. Vyloučil svůj návrat do ODS a řekl, že zvažuje svůj návrat do politiky. „Já si nedovedu představit, že bych mohl být v jedné politické straně s Markem Bendou a s panem Pospíšilem a s panem Svobodu tady pražským a bohužel, jak jsem ji měl vždycky rád, ani s paní Němcovou. Oni nenesou žádnou pozitivní nosnou myšlenku mířící kupředu a bez toho to v politice opravdu nejde,“ řekl na Nově zakladatel ODS Klaus.

Bylo by mi ctí podpořit případné politické ambice Václava Klause

Někteří další nynější či bývalí členové ODS by se do Klausovy strany rádi zapojili. Někteří to nevylučují. Několik jich to ale odmítlo.

Poslanec Michal Doktor vyjádřil novému uskupení podporu a sympatie. „Vnímám absenci alternativy pro hlasy pravicových voličů. Zůstane-li stávající stav a naladění voličů stejné, nepůjde 45 procent z nich k volbám. Já osobně i projekt Jihočeši 2012 chceme nevalné vyhlídky pravice změnit. Projekt vedený Václavem Klausem by takovou nabídkou voličům jistě byl,“ uvedl Doktor.

"To je anketní otázka, nebo rovnou nabídka k přestupu?" smál se poslanec ODS Aleš Rádl. "Po pravdě, vstupoval jsem do ODS, kterou ideově zformoval Václav Klaus, tak pokud všechny ty současné pohyby na politické scéně povedou k tomu, že tady zase takový subjekt bude, tak si to určitě zaslouží podporu," dodal Rádl. Ten podobně jako další klausovci v ODS v minulé sněmovně nehlasoval pro Lisabonskou smlouvu.

Exposlankyně ODS Eva Dundáčková by případný Klausův projekt podpořila. „Bylo by mi ctí podpořit případné politické ambice Václava Klause, pokud by o to stál. Je jediným skutečným státníkem na pravici. Naději na úspěch má ale spíše integrace pravicových sil, případně společná kandidátka Svobodných, Suverenity a podobně,“ míní Dundáčková, která v ODS vystupovala proti přijetí Lisabonské smlouvy.

V současnosti neexistuje žádný autentický pravicový subjekt

„V současné době nevidím na politické scéně žádný autentický pravicový subjekt s pevnými postoji. Strašení prezidentem Zemanem a komunisty, tak jak to nyní hlásají některé strany, není pozitivní program, který by dlouhodobě přinesl České republice řešení nezaměstnanosti, prosperitu a jasný ekonomický výhled. Ve svých vyjádřeních jsem hovořil o reálné možnosti vstupu bývalých premiérů České republiky, Václava Klause a Mirka Topolánka, do vrcholné politiky. Velmi bych si to nejenom já přál, neboť oba pánové, kterých si velice vážím, jsou velkými autoritami s letitými zkušenostmi, odbornou erudicí, pevnými pravicovými názory a v neposlední řadě osobnostmi s přirozenou autoritou,“ řekl ParlamentnímListům poslanec Jan Florián, který nedávno vystoupil z ODS kvůli tomu, že se z ní prý stává havlistická a socialistická strana zvyšující daně a vylučující názorové oponenty.

„Pokud vznikne nový pravicový subjekt, jsem připraven vynaložit maximum svého úsilí a práce k úspěchu takové strany v předčasných volbách a znovu kandidovat. Pro obnovení důvěry lidí v politiku jako takovou a stabilitu pro naši zemi si doba vyžaduje nová řešení a pokoru. Václav Klaus a Mirek Topolánek jsou v tomto ohledu pro mě jedinými důvěryhodnými garanty,“ dodal Florián.

S Václavem Klausem na barikády? Určitě

Exsenátorka a starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková byla členkou ODS i pravicových Svobodných a jako nezávislá v prezidentské volbě hlasovala pro Václava Klause. Projekt nové strany se jí líbí. „Projekt se mi velmi líbí. Podporuji ho, ale o vstupu do nové strany zatím neuvažuji. Pokud budu oslovena, zvážím další kroky,“ vysvětlila starostka.

Exposlanec ODS Juraj Raninec se angažování nebrání. „Po dnešním návratu z dovolené do ČR se chci seznámit s nejnovějším vývojem. Vždy jsem byl velkým podporovatelem pravicové a konzervativní politiky Václava Klause, a proto bych se určitě rád podílel na vzniku a činnosti opravdu pravicové konzervativní politické strany,“ sdělil redakci.

„S Václavem Klausem na barikády? Určitě,“ reagoval exsenátor ODS Jaroslav Mitlener, který v posledních senátních volbách kandidoval za Svobodné.

Bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý potvrdil, že by do Klausovy strany vstoupil.

Havlizovaná ODS

„Jsem předsedou Patriotů, takže v této fázi bych se asi nezapojil. Ale o spolupráci se subjektem vedeným Václavem Klausem bych velmi stál. Ale problém bych mohl mít s ´klausovci´ typu Borise Šťastného, pokud by byli v jednom seskupení s Václavem Klausem,“ uvedl exsenátor Petr Pakosta, který v lednu 2012 vystoupil z ODS.

Ideu Klausovy strany podporuje bývalý člen Výkonné rady ODS Jan Tesař. „Dnes to složení členské základny je oproti období Václava Klause natolik změněno a havlizováno, že již není demokratické cesty, jak z ODS udělat pravicovou stranu. To byste musel dělat to, co dělají oni, tedy vylučovat někoho s jiným názorem a k takovým praktikám se nikdy nesnížím. Ve straně jsou různé názory, proti soupeřům lze ale v demokratické straně bojovat přesvědčováním, nikoli vylučováním. Nechtěl jsem, aby se Václav Klaus vracel do nedemokratické strany. Vzdal jsem se naprosto naděje, že se ODS může oživit, stát se stranou, které chce řešit problémy lidí. Já bych si moc přál dělat politiku s Václavem Klausem, ale takovou politiku, která bude přínosem pro tuto zemi a její občany, a takovou politiku lze dělat již jenom mimo ODS,“ vysvětluje Tesař.

„Pokud by se našel tým, který by chtěl opět lidem nabídnout pravicové ideje tradičních hodnot, svobody a národní nezávislosti, tak do toho půjdu rád. A byl bych rád, kdyby se do čela takového projektu postavil Václav Klaus,“ dodává Tesař.

Expředseda ODS Mirek Topolánek ani europoslanec ODS a člen správní rady Institutu Václava Klause Ivo Strejček na dotaz ParlamentníchListů.cz ohledně svého možného členství v případné straně Václava Klause neodpověděli.

Uvidíme…

Do Klausovy strany by vstoupil i člen Oblastní rady ODS Nymburk René Franěk. Jeho kolega ze stejného sdružení, europoslanec Hynek Fajmon, to však odmítl: „Naše země potřebuje jednu silnou pravicovou stranu, a ne několik malých. Tuto roli hrála donedávna ODS. Doufám, že se Václav Klaus vrátí do této strany.“ Klaus ale svůj návrat do ODS odmítl.

„Zatím nevím,“ reagoval stručně exsenátor ODS Jiří Pospíšil.

„Už nikdy nevstoupím do žádné strany, ale když do toho Václav Klaus půjde, konečně vím, koho budu volit," uvedl exsenátor ODS Jan Nádvorník.

„Zatím nevím, o čem kdo uvažuje,“ reagoval bývalý místopředseda ODS Miroslav Beneš.

„Kdyby jsou chyby,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Nebyl jsem a nejsem člen politické strany a zatím neuvažuji o vstupu,“ informoval člen senátorského klubu ODS Zdeněk Schwarz.

„Vstup do strany přece není záležitostí vůdce, ale programu. Protože se u nás často dává důraz na vůdce, a programové cíle jsou nepodstatné, je politika v neutěšeném stavu,“ míní exposlanec ODS Petr Pleva.

Zatím zůstávám v ODS

„Václava Klause velmi respektuji, ale ten ´jeho´ spolek je zatím hodně neurčitý. Takže zůstávám v ODS,“ uvedl bývalý europoslanec a místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina.

„Jsem členem ODS,“ reagoval senátor ODS Milan Pešák.

Exsenátor ODS Jiří Liška chce dokončit svůj mandát v komunální politice a pak skončit: „Po skončení starostování v Jičíně v tomto volebním období již nebudu aktivní v politice. Svůj politický život jsem spojil s ODS a u toho zůstanu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…