„Nestydatá dezinformátorka“, nevolit. Daniela Kovářová a Jana Zwyrtek Hamplová vyhrály

01.10.2022 15:59

Dvě kandidátky ve druhém senátním kole vyvolávaly pozornost zcela jiné povahy než ostatní kandidáti. Daniela Kovářová a Jana Zwyrtek Hamplová byly prezentovány jako kandidátky „dezinformačního světa“. Nakonec se obě stanou senátorkami.

„Nestydatá dezinformátorka“, nevolit. Daniela Kovářová a Jana Zwyrtek Hamplová vyhrály
Foto: Martin Straka
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka

Předseda vlády Petr Fiala opakovaně vyzýval, ať lidé nedopustí, aby Senát ovládli „populisté“. Tím by prý ztratil svou roli demokratické pojistky.

A na sociálních sítích měli někteří velice rychle jasno, kdo je těmi „populisty“ myšlen kromě kandidátů ANO a SPD.

Daniela Kovářová se v Plzni utkala s Karlem Naxerou z TOP 09, podporovaným celou koalicí SPOLU. První kolo bylo v obvodě Plzeň-město nečekaně vyrovnané, dostihový trenér Josef Váňa skončil na třetím místě jen o několik stovek hlasů.

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová byla před druhým kolem terčem kampaně upozorňující na některé její názory na partnerské vztahy, zejména prohlášení, že žádat v sexu výslovný souhlas je blbost. Kampaň proti ní vehementně vedlo například sdružení „Konsent- když to nechce, tak to nechce“.

Výsledky se v Plzni sčítaly velmi rychle, takže již po patnácté hodině bylo jasné, že přes tento tlak bude Daniela Kovářová novou senátorkou. Získala 54,06 % hlasů, když její soupeř na rozdíl od ní ani nedokázal obhájit počet hlasů z prvního kola.

Ještě živěji bylo kolem kandidatury Jany Zwyrtek Hamplové v Kroměříži. Advokátka, bojovnice za práva obcí a držitelka ocenění Právník roku, byla označována jako „dezinformátorka“.

Bývalý senátor Václav Hampl před její volbou varoval: „Moje nejvíc hořké zklamání těchto voleb – o 230 hlasů vyautovaná skvělá ženská a senátorka Šárka Jelínková. A to ve prospěch nestydaté dezinformátorky (příjmení Hampl/ová bohužel není zárukou skvělosti).“

I Marian Jurečka litoval neúspěchu Jelínkové, dlouholeté předsedkyně lidoveckého senátorského klubu.

Jana Zwyrtek Hamplová ve druhém kole dokázala těsně porazit kandidátku ANO Lucii Pluhařovou, a s 9031 hlasů, což je 50,65 %, vyhrát senátorský mandát za Kroměříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…