Kdo tlačí „manželství pro všechny“? Sešlo se 6 neziskovek, peníze od Sorose a pak se začaly dít věci…

07.07.2023 21:35 | Komentář

Když se v minulém týdnu v Poslanecké sněmovně projednávalo „manželství pro všechny“, bylo hodně slyšet o organizaci Jsme fér. Ta si již před několika lety vzala téma manželství pro menšiny za své a začala systematicky prosazovat jeho přijetí.

Kdo tlačí „manželství pro všechny“? Sešlo se 6 neziskovek, peníze od Sorose a pak se začaly dít věci…
Foto: Hana Brožková
Popisek: Vyslání jasného vzkazu, že pro nenávist a homofobii není na světě místo

„Vážená paní poslankyně, navzdory oslovení, se na Vás teď obracím hlavně jako matka na matku. Mám tří děti, dva syny a jednu dceru. Synové se narodili jako první, já jsem však vždy toužila i po dceři a vnímala jsem jako velký dar, když se deset let po synech narodila. Synové jsou už dávno ženatí, mají vlastní rodiny a já jsem hrdou babičkou dvou krásných vnoučků. Teď bych však ráda vdala i dceru, to ale nejde, protože miluje ženu.“

Tento „vzorový e-mail“ pro poslance, kteří nepodpořili novelu občanského zákoníku zavádějící manželství i pro sexuální menšiny, vytvořila organizace Jsme fér. Ta také téma od počátku prosazuje. Podobné metody nejsou v jejím případě žádnou novinkou.

Vznikla v roce 2017 jako projekt spolupráce šesti už zaběhlých neziskovek. Tahounem integrace bylo od počátku hnutí Prague Pride, které už od roku 2014 organizuje stejnojmenný festival duhové hrdosti a další akce popularizující LGBT témata.

Za touto organizací od počátku stojí Czeslaw Walek, právník polského původu narozený v Třinci, s profesní historií v Transparency International a na Úřadě vlády ČR. Od roku 2009 byl náměstkem ministra pro lidská práva Michaela Kocába, poslední tři měsíce Fischerovy vlády úřad po Kocábově demisi fakticky řídil. Současně působil ve správní radě Nadace Open Society Fund Praha.

Několikrát neúspěšně kandidoval za Stranu zelených a v roce 2011 odešel z Úřadu vlády. Od téhož roku je pořadatelem Prague Pride. Ve spolku, který festival pořádá, působí dodnes.

V roce 2017 se Czeslaw Walek stal rovněž vedoucím projektu Jsme fér.

Společný projekt pěti neziskových organizací, ve kterém od počátku vedle Walka figuruje například právnička Adéla Horáková, měl už v prvním roce rozpočet 4.252.661 Kč, do kterého nejvíce přispěli Tides Foundation (americká nezisková organizace, orientovaná na progresivní politické agendy) a Open Society Foundation, navázaná na světovou síť OSF vybudovanou finančníkem Georgem Sorosem.

Kromě Prague Pride se na projektu podílí také Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD, za kterou stojí právě právnička Adéla Horáková. Ta se stala nejvýraznější mediální tváří kampaně Jsme fér, kterou zastupovala i na slyšeních v Poslanecké sněmovně.

Dále spolek Mezipatra, organizující každoročně stejnojmenný queer filmový festival a za cíl si klade „rozšiřovat vnímavým divákům v České republice prostor pro objevování různorodosti genderových a sexuálních identit“.

Spolek Logos je ekumenickým společenstvím LGBTQ věřících, které samo o sobě říká, že „koření církev“.

Účastníky doplňuje Amnesty International Česká republika. Ta považuje absenci manželství pro všechny za projev nespravedlnosti.

Féroví kandidáti, ty kroužkujte

„Nevidím žádný důvod, aby manželství nemohlo platit pro gaye a lesby stejně jako pro heterosexuály. Je tu určité tabu a strach; řekla bych, že i trochu náboženská zlomyslnost. Je to trochu jako otroctví černochů. Určité skupině obyvatel se odebírá – s ohledem na jejich rasovou nebo sexuální totožnost – právo, které ostatní mají,“ vzkázala organizaci do začátku režisérka Agniezka Holland.

Aktivisté se zaměřili především na volby, které probíhaly v říjnu 2017. Přístup politických stran ke své agendě oznámkovali jako ve škole. Jedničku dostali pouze Zelení, dvojku Piráti a překvapivě hnutí ANO, zato Svobodní, ODS, KDU- ČSL, SPD a TOP 09 dostali pětku.

Toto hodnocení bylo medializováno, stejně jako seznam „férových kandidátů“, vypracovaný na základě ochoty spolupracovat s neziskovou organizací. Ta vydala voličům oficiální doporučení, aby jmenované kandidáty kroužkovali.

V roce 2017 rovněž byla zahájena podpisová akce s cílem sehnat 50 tisíc podpisů pod návrh na rozšíření manželství i na skupiny sexuálních menšin.

V roce 2018 už kolem Prague Pride funguje celý ekosystém projektů a organizací, například poradna Sbarvouven.cz nebo Prague Business Forum, které cílí na prosazování LGBT rovnosti na pracovištích.

Iniciativa Jsme fér se zcela otevřeně prezentuje jako lobby ke změně legislativy. „Koalice šesti neziskových organizací, prosazující manželství pro gay a lesbické páry,“ představuje se.

V květnu 2018 se kulatého stolu organizace účastní evropská komisařka Věra Jourová, Evropská komise se prostřednictvím programu DG Justice stává třetím největším sponzorem projektu. V červnu je petice společně s vypracovaným návrhem novely předána do Poslanecké sněmovny. V říjnu se k ní koná veřejné slyšení.

V červnu návrh podpořila vláda Andreje Babiše, který podporu opakovaně deklaroval i v roce 2019, když se návrh dostal na program Poslanecké sněmovny. Ve výroční zprávě Prague Pride je se zklamáním konstatováno, že rozpravy ve sněmovně využili zejména odpůrci manželství pro všechny, kteří dostali k dispozici dvě třetiny času. Jednání bylo odročeno.

V roce 2020 měli všichni úplně jiné starosti, ale volební rok 2021 byl pro manželskou lobby rokem velké mobilizace. Jsme fér mělo na tento rok rozpočet 5.421.455 Kč, ještě více, než celý týdenní festival Prague Pride.

Agendu už v lednu nastolilo video dvojice maminek, které uzavřely manželství v Německu, ale v ČR jim jej odmítali uznat. Pointou jejich administrativních potíží byla výzva ke schválení manželství pro všechny. Jejich příběhu se dostalo solidní mediální pozornosti.

29. dubna 2021 byla svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, na které návrh prošel prvním čtením. Celý legislativní proces se ale nakonec do konce mandátu sněmovny nestihl.

„Pokořili jsme imaginární zeď postavenou některými politiky a političkami, že o manželství pro všechny páry Sněmovna nikdy hlasovat nebude,“ komentoval hlasování Czeslaw Walek.

V říjnu 2021 vyhrává volby koalice SPOLU a vzniká vláda Petra Fialy.

Tým Jsme fér se postupně rozšiřuje, přibývá do něj například právnička Lucia Zachariášová, která v minulosti působila na Úřadu vlády v odboru ministra Jiřího Dienstbiera.

V roce 2022 dochází ke změnám ve struktuře spolku. Czeslaw Walek opouští funkci předsedy.

Zároveň se Prague Pride přejmenoval na be.Pride, z.s. Rovněž byly změněny stanovy a přijat Etický kodex.

Otáčí naši orientaci na autoritářský Východ

V nové Poslanecké sněmovně je opět předložen návrh na novelu občanského zákoníku, který by zaváděl „duhové manželství“, jak jej nazývá ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš.

Návrh v červnu 2022 předložili poslanci Josef Bernard ze STAN, Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, Olga Richterová z Pirátů, Martin Baxa z ODS a Jana Pastuchová z hnutí ANO.

Vláda k poslanecké iniciativě zaujala neutrální stanovisko.

Minulý čtvrtek Poslanecká sněmovna návrh schválila v prvním čtení a přikázala k projednání výborům.

Krok ocenila kromě několika ministrů i zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se její postoj slučuje s neutrálním stanoviskem vlády, ovšem na veškeré dotazy jme až do vydání článku nedostali odpověď.

Jak na hlasování reaguje iniciativa Jsme fér?

Vysvětluje na svém webu, že „poslanci a poslankyně, kteří hlasovali proti schválení novely zákona, zabránili rovnoprávnosti statisíců lidí a posílili hlasy těch, kteří společnost zastrašují šířením ničím nepodložených strachů, lží nenávisti a pseudovědy“.

A dokonce, že „kvůli nim naše země skutečně otáčí svou orientaci k autoritářským zemím Východu. Výsledkem je polarizace společnosti, proti které odpůrci a odpůrkyně manželství pro všechny páry tak aktivně ‚bojují‘,“ stojí na webu.

A pro další legislativní proces organizuje nátlakovou akci, šetrně nazvanou „zesílit hlas“. „Hlasovali váš poslanec či poslankyně pro? Poděkujte jim. Je důležité podpořit politiky a političky, kteří za naše páry a rodiny s dětmi bojují a podporují nás. Hlasovali jinak, než byste si přáli? Napište jim dopis nebo pošlete zprávu s osobní fotkou do médií.

K dispozici jsou i vzorové e-maily, jaké poslancům hlasujícím proti návrhu zasílat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi vymřem v pohodě !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Rejpal , 08.07.2023 7:50:57
Je to emotivní situace a nedá se to nijak pochopit . Já se koukám po ženských "prdelkách" a říkám si - to by se to hladilo a neumím si představit že bych čuměl po chlapech , bylo by to pro mne odporné,jenže teplouš to má obráceně a to není k pochopení ! Proto se to nedá solidně vyřešit .

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…