Kalousek v Senátu: Nikdo nezvyšuje daně rád

16.08.2012 17:40

AKTUALIZOVÁNO Senátoři se dostali k normě, díky níž by se měly zvýšit sazby daně z přidané hodnoty příští rok o jeden bod na 15 a 21 procent. Můžou tak opět zdražit potraviny, léky i řada dalších věcí. Domácnosti by tak mohly přijít až o stokoruny měsíčně. Normu senátorům osobně přišel představit ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek v Senátu: Nikdo nezvyšuje daně rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Opatření je součástí úsporného balíčku, kterým chce kabinet udržet plánovaný schodek státního rozpočtu. Opoziční ČSSD  ale tento stabilizační balíček na zvýšení DPH  kritizuje a nesouhlasí s ním ani někteří senátoři ODS.

Sociální demokraté se chystají návrh svými hlasy zamítnout. Potvrdil to ve středu předseda Senátu Milan Štěch.  

„Opět se navrhuje další zvýšení DPH, když praxe prokazuje, že tímto směrem jít je velmi nemoudré, je to kontraproduktivní. Velmi bolestivé budou dopady v oblasti rušení příspěvku na bydlení a převedení tohoto příspěvku do oblasti pomoci v hmotné nouzi v plném rozsahu způsobí, že mnoho potřebných rodin na tento příspěvek nedosáhne,“ uvedl Štěch. 

Přemysl Sobotka: Je to rozumné řešení

Vládní stabilizační balíček má především udržet schodek veřejných financí. Kromě zvýšení DPH také zvyšuje daň z převodu nemovitostí a omezuje výdajové paušály živnostníků.

"V daném okamžiku jde o Českou republiku, o rozpočet. Jestliže současná vláda dokázala dvě třetiny toho deficitu ušetřit a tu jednu třetinu vložila do nepřímých daní, tak i když je to nepříjemné, je to rozumné řešení,“ zmínil k opatřením místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS. On prý zcela jistě vládní návrh podpoří. 

Kubera: Odmítnout a poslat rovnou prezidentovi

Senátoři v úvodu odmítli návrh svého kolegy z ODS Jaroslava Kubery, který chtěl, aby se Senát návrhem nezabýval a odeslal ho rovnou prezidentovi.

Kubera argumentoval tím, že Senát na rozdíl od sněmovny neschvaluje státní rozpočet a že vláda je odpovědná také sněmovně. "Právě proto si myslím, že by bylo rozumnější, abychom nechali tu odpovědnost na Poslanecké sněmovně," navrhoval.

Jak řekl, on sám má se zvýšením daní problém a bude hlasovat proti. "Můj odpor ke zvyšování daní a k dluhům je tak vysoký, že budu nucen, pokud bude pokračovat jednání, hlasovat proti, což nemá vliv, protože vy, kolegové zleva, jste stejně rozhodnuti tak učinit," řekl.

Proti vládní předloze je hlavně levice, která má v Senátu většinu. Sociální demokraté chtějí návrh zamítnout. "Je to konkrétní doklad krachu tzv. reformní vládní politiky zejména v oblasti daní a pojištění," uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Nikdo nezvyšuje daně rád, omlouval se ministr

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) senátorům při představování návrhu řekl, že vláda realizuje 68 procent opatření na výdajové straně rozpočtu a zbylých 32 procent na příjmové straně. Zdůraznil, že daně nikdo nezvyšuje rád. "Nikdo z nás se nedomnívá, že zvýšení daní je prorůstové opatření," řekl. Vláda je podle něj přesvědčena, že mnohem menším zlem je zdanění spotřeby, a nikoli zdanění výkonu, tedy příjmů.

Zpravodaj hospodářského výboru Petr Pakosta řekl, že způsob zpracování návrhu zákona může být v krajním případě až protiústavní. Podle něj narušuje zásadu, že zákon nový ruší zákon starý.

Také zpravodajka ústavně-právního výboru Dagmar Zvěřinová řekla, že členové výboru vznášeli pochybnosti o konstrukci tohoto zákona. "Vyhodnotili jsme to jako experimentální přístup navrhovatele," popsala to s tím, že takovýto přístup by měli zákonodárci omezovat.

Kalousek: Nejde o bohaté lidi, to je něco jiného...

Lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně mají podle návrhu navíc platit novou „solidární daň“ ve výši sedm procent. Ministr Kalousek k tomu dnes v Senátu připomněl, že jde tady o opatření u lidí s vyššími příjmy, ne u bohatých lidi, či ani ne u milionářů, jak prý někdy "tupě" píší novináři.

Zvýšení obou sazeb DPH na 15 a 21 vláda prosadila ve sněmovně v polovině července. Tyto i další změny mají pomoci stabilizovat veřejné rozpočty a snížit růst zadlužování. Proti zvýšení DPH byla již ve sněmovně opozice.

Protože má ale nyní opozice v horní komoře převahu, novela s největší pravděpodobností poputuje zpátky do sněmovny. Vláda pak bude potřebovat ve sněmovně nejméně 101 hlasů, aby senátory přehlasovala. 

KSČM: Růst DPH je kontraproduktivní

„Jestliže proběhne plánované zvýšení DPH, zařadíme se mezi země s touto vysokou daní. Přitom se bráníme zvýšení přímých daní,“ řekl tento týden pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš. V době krize podle něj zvýšení DPH nepřinese očekávaný výsledek. Připomněl, že za tento postup už vládu začíná dokonce kritizovat i pravice, včetně prezidenta Václava Klause.

Rezervy má podle něj český stát i v progresivním zdanění. „Je pravda, že v době krize nějaká radikální progrese by nebyla dobrá,“ připustil Dolejš. „Rezervy na progresi tu ale rozhodně jsou, je vyšší dokonce v evropských zemích,“ upozornil a připomněl i otázku korporátních daní u velkých podniků, jež vlastní většinou zahraniční společnosti. „Je to otázka korporátních daní, které se nezvyšují, ale odvody podílu na těchto ziscích jdou do zahraničí, čímž odchází ze země mnohamiliardové částky, " dodal Dolejš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…